Enkelte lys i svag europæisk regnskabssæson

Den europæiske regnskabssæson er så småt ved at gå på hæld, og overordnet har der været tale om negativ vækst i omsætning og indtjening, samtidig med at resultaterne generelt er kommet lavere ud end ventet. Det er vurderingen fra aktiestrateg Otto Friedrichsen hos Formuepleje.

Siden slutningen af juni har europæiske aktier outperformet de øvrige etablerede markeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG

Med en samlet salgstilbagegang på knap 1 pct. samt en indtjeningstilbagegang på 8,5 pct. i de europæiske selskabers andet kvartalsregnskaber sammenlignet med andet kvartal sidste år, er der ikke megen medvind til det europæiske aktiemarked.

»Som investor skal man dog holde sig for øje, at på trods af indtjeningstilbagegangen i kvartalet, er det tredje kvartal i træk, hvor der noteres en bedring i indtjeningen. En egentlig vending til indtjeningsfremgang ventes dog først mod slutningen af 2013,« fastslår Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje.

Splittes den samlede vækst i indtjeningen op på sektorer, er det ifølge aktiestrategen særligt de industrielle og stabile forbrugsselskaber, der sammen med Finans og IT, som står for indtjeningsfremgangen. De resterende sektorer oplevede derimod indtjeningsfald, hvor bundpropperne i det europæiske marked fortsat er Energi og Materiale sektorerne, som begge igen oplevede markant omsætnings- og indtjeningstilbagegang.

»Denne udvikling er i høj grad global og ikke noget, der kan isoleres til de europæiske selskaber. Vækstopbremsningen i Emerging markets samt kraftig aftagende investeringsaktivitet hos mineselskaberne er blandt hovedårsagerne til denne udvikling,« forklarer Otto Friedrichsen.

Siden slutningen af juni har europæiske aktier outperformet de øvrige etablerede markeder.

»Jeg mener i høj grad, at den bedring, der er set i de europæiske nøgletal, danner baggrund for denne udvikling, samtidig med at fremgangen i nøgletallene også har været væsentlig bedre end ventet af markedet,« pointerer aktiestrategen.

Idet fremgangen på aktiemarkedet er sket samtidig med indtjeningstilbagegang, vurderer Otto Friedrichsen, at værdiansættelsen på markedet er steget, når den sammenholdes med selskabernes indtjening. Med andre ord vil det sige, at markedet er blevet dyrere fastsat med forventning om, at omsætningen og indtjeningen fremadrettet bliver bedre.