Enkelte fald tyngede C20 - Vestas igen i topform

Det danske aktiemarked lå underdrejet hen det meste af onsdagen på trods af, at de europæiske markeder bølgede fra plus til minus. Et par enkelte storsyndere bar skylden. Den sprudlende Vestas-aktie gjorde dog sit til at modvirke udviklingen.

Læs mere
Fold sammen
Samlet lukkede det toneangivende C20 Cap-indeks i et minus på 0,3 pct. til indeks 591,41 og tog dermed en pause fra sin dans med rekordniveauet 594,16. Faldet kom på trods af flere positive tal fra den amerikanske økonomi.

»Danmark bliver trukket ned af pæne fald i for eksempel DSV og Chr. Hansen, der ligger i den tunge ende. Vi falder trods de positive amerikanske tal, men det er regnskabssæson, så vi kigger meget på regnskaberne. Det er mikrotallene, der påvirker mest,« siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Chr. Hansen dykkede onsdag med 2,6 pct. til 147 kr. og fortsatte dermed fem dages faldende tendens. Der var ingen selskabsspecifikke nyheder på selskabet onsdag, det stadig mærket effekterne af Carnegies nedjustering til "hold" fra fredag.

DSV satte sig med 2,1 pct. til 185,50 kr. dagen efter regnskabet for andet kvartal, der sendte aktien op med 3,7 pct. Regnskabet var skuffende over hele linjen i forhold til analytikernes estimater men indeholdt ikke en frygtet nedjustering. DSV fastholdte dermed troen på fremgang i 2013 på trods af, at resultaterne på en halvårig basis halter noget efter den tilsvarende periode i 2012.

I den helt modsatte ende fortsatte Vestas sit vilde ridt med en stigning på 4,2 pct. til 113,60 kr. Dermed er aktien steget med 39,4 pct. fra 81,40 kr. i juli. Vestas fik onsdag godt nyt fra USA, da den amerikanske brancheforening AWEA varslede bedre tider forude efter et skidt første halvår, hvor der i andet kvartal ikke blev opsat en eneste mølle.

»Efter at være gået helt i stå i første halvår som følge af Kongressens sene forlængelse af den føderale skatterabatordning PTC, er aktiviteten i den amerikanske vindmølleindustri ved at komme tilbage, da en stærk bølge af elselskaber forpligter sig til mere vindenergi,« skriver AWEA i sin kvartalsrapport.

Foreningen melder nu om en »robust« aktivitet, hvilket indikerer kommende projektkonstruktion. Det er niveauet af såkaldte RFP'ere, hvor energiselskaber giver invitationer til at komme med forslag til vindprojekter, samt flere PPA-aftaler, som er langsigtede aftaler om køb af strøm fra vindmølleprojekter, der giver begrundet håb om kommende projektopførelser.

»Vestas er en momentum-aktie, og momentum er bare positivt for den lige nu. Det kan lige så vel være, at den igen er en af vinderne snart, men vi skal ikke langt tilbage, før den konsekvent var en taber-aktie. Det er en momentum-aktie, der kører sit eget ræs,« siger Mads Zink.

Aktien fik yderligere medvind fra engelske HSBC, der hævede sit kursmål til 130 kr. fra 100 kr.

Carlsberg satte sig med 0,8 pct. til 555,50 kr. onsdag efter konkurrenten AB Inbev leverede regnskab for andet kvartal. Det var noget bedre end ventet i markedet, da specielt volumenerne var større end ventet.

»Det var trukket op af Latin- og Nordamerika, men kigger man på Rusland, der er mest relevant for Carlsberg, så var der en svag udvikling. Det trykker Carlsberg,« siger Mads Zink.

FLSmidth faldt 1,1 pct. til 266,20 kr., efter at mineudstyrskonkurrenten Outotec leverede et regnskab for andet kvartal, der ikke levede op til analytikernes forventninger. Outotecs ordreindtag faldt i kvartalet med 50 pct. til 365,6 mio. euro.