Enighed om positiv udvikling på betalingsbalancen - økonomer

 

Danmarks betalingsoverskud var så højt i maj, at alle bekymringer om udviklingen i betalingsbalancen er gjort til skamme. Det vurderer en række økonomer, efter at Danmarks Statistik mandag opgjorde betalingsoverskuddet i maj til 5,1 mia. kr., hvilket var uventet højt.

 

Jyske Bank venter, at også de kommende måneder vil byde på overskud på betalingsbalancen efter de sæsonmæssigt normalt meget svage første måneder på året.

 

- Vi venter, at denne opadgående trend fortsætter i andet halvår 2007, så vi for året som helhed får et overskud på 25,1 mia. kr., skriver seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig i en kommentar

 

Den udlægning er man enig i hos Danske Bank

 

- Dagens tal må siges at være særdeles positive, og de fjerner dermed noget af bekymringen for, hvorvidt betalingsbalancen vil komme til at udgøre en stopklods for dansk økonomi på den korte bane, skriver analytiker Christian Heinig.

 

Selv om tallene er positive, er overskuddet dog noget mindre end sidste år.

 

- Vi slipper dog nok alligevel ikke uden om, at vi skal vænne os til at se lavere overskud på vores eksterne balancer, end hvad vi har været vant til gennem de seneste mange år. Set over de seneste 12 måneder er overskuddet på betalingsbalancen således reduceret til 30,8 mia. kr. fra 51,6 mia. i den foregående 12 måneders periode, skriver cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

 

Men vigende tal er nødvendigvis ikke det store problem.

 

- Svækkelsen af betalingsbalancen er helt naturlig i en situation hvor væksten i dansk økonomi har været usædvanlig stærk. Vi anser ikke det mindre overskud som et problem, da overskuddet fortsat er solidt, og væksten i dansk økonomi samtidig er på vej ned i gear i forhold til vores handelspartnere, skriver cheføkonom I Sydbank Jacob Graven.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )