Engelsk aktieveteran inden Brexit-afstemning: »Britiske aktier er billige og uelskede«

Alan Higgins, investeringschef hos den engelske privatbank Coutts, tror ikke, der kommer et hårdt Brexit, og mener derfor, at oversolgte britiske aktier er attraktive.

Det britiske underhus skal stemme om Theresa Mays »plan B« tirsdag. Det kan få stor betydning for britiske aktier. Arkivfoto: Andy Rain/ EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien holder vejret, inden parlamentet tirsdag igen skal forsøge at nå til enighed om Brexit med kun lidt over otte uger til skilsmissedeadlinen.

Efter et rungende nederlag i underhuset 15. januar er statsminister Theresa May under intenst pres for at tilbyde en alternativ plan for Brexit, der kan vinde bred støtte i det splittede Underhus. Mays såkaldte plan B – der til forveksling ligner den nedstemte plan A – skal til afstemning i løbet af tirsdag, men næsten lige så vigtige er en række konkurrerende Brexit-ændringer, som parlamentarikerne også skal stemme om.

Størst opmærksomhed samler sig om den tidligere Labour-minister Yvette Coopers forslag, der i sidste ende vil reducere risikoen for et hårdt Brexit ved at give parlamentet ret til at udskyde skilsmissen, indtil en endelig aftale kan blive forhandlet på plads. Udsigterne til et blødt Brexit har fået pundet til stige til 8,66 kroner – den højeste kronekurs siden maj 2017.

Midt i Brexit-kaoset mødtes Berlingske med Alan Higgins, investeringschef hos privatbanken Coutts i London, kendt lokalt som »Dronningens Bank« fordi den tæller Dronning Elizabeth blandt sine mest prominente kunder. Higgins forklarede, at det absurde ved Brexit er, at alle muligheder – en no deal, Theresa Mays deal, en ny afstemning eller et parlamentsvalg – lige nu er »umulige,« men at en af de umulige muligheder vil ende med at blive en realitet.Selv tror han ikke, at der kommer et hårdt Brexit. Derfor er han også tryg ved at købe op i pund og britiske aktier. Han understregede dog flere gange, at prisen for at tage fejl kan være stor. Derfor anbefaler han, at  man spreder sin risiko gennem andre valutaer. Higgins er kendt for at have succes med en række såkaldte kontrære investeringer og købte for eksempel russiske aktier, da de var allermindst eftertragtede.

Stadig stor usikkerhed

Hvad er dine kunder mest bekymrede for i forhold til Brexit?

Vi har et meget bredt klientel, så nogle kunder synes, at en no deal-Brexit er ganske godt, og så har vi kunder, der er meget bekymrede. Nogle kunder spørger, om de skal sælge alle deres pund og i stedet købe dollar, eller sælge alle deres euro og købe pund, fordi de synes, at de er billige. Vores råd er, at man ikke skal lave nogen binære satsninger, fordi usikkerheden er så stor. Vi tror stadig på pundet, men det betyder ikke, at du skal satse hele butikken. Vi har 72 pct. af vores portefølje i pund-aktiver og resten i andre valutaer, fordi 1: Det er fornuftigt at diversificere, og 2: Det kan være, vi tager fejl med Brexit, og at pundet dykker.

Hvad er dine forventninger til pundet?

Helt overordnet tror jeg stadig, at det kan stige. Hvis der ikke kommer en Brexit-aftale – hvilket er det mindst sandsynlige scenario – vil pundet falde, men formentlig ikke meget, fordi det allerede er svækket, og der er så meget pessimisme priset ind. Hvis der kommer en aftale eller en ny folkeafstemning, vil der komme en lille spurt i pundet, men jeg tror, at den store optur først kommer, når data begynder at vise, at økonomien også klarer sig bedre, og det kan godt tage noget tid. Vi har øget vores pundaktiver til 72 pct. fra omkring 60 pct. for nogle år siden.

Køb britiske aktier

Hvad skal man gøre som dansk investor, der følger med i Brexit?

At have kroner svarer jo til at have euro, og for vores eurofonde går vi også efter at diversificere. I valutaer er det mest gennem japanske yen, fordi de stiger, hvis der er en flugt mod sikre papirer, og amerikanske dollar. Vi anbefaler ikke, at man 100 pct. »hedger« sin portefølje i euro, fordi det er dyrt og bliver et binært væddemål på Brexit.

Hvis man vil lave en taktisk investering for nogle af sine penge, er vi fortalere for at købe britiske aktier med euro eller danske kroner. De er både billige og uelskede lige nu. Vores scenario er, at pundet og britiske aktier går op, hvis der kommer en Brexit-aftale, så det er dobbelt positivt for euroinvestorer. »Dividend yielden« i sig selv er fem pct., så selv hvis der ikke sker noget, har du alligevel tjent ti pct. om to år. Udenlandske investorer fokuserer ofte mest på FTSE 100 indekset, som har nogle solide, internationale virksomheder, men du får faktisk stærkere indtjeningsvækst i det mindre FTSE 250 indeks. Vi er i gang med at tilte vores portefølje mere i retning af FTSE 250.

Hvis vi glemmer Brexit et øjeblik, hvad er så dit allerbedste råd til investorer, der er mindre erfarne end dig?

Jeg vil opfordre alle investorer til at adskille økonomisk planlægning og opsparing fra, hvad der sker på markederne dag-til-dag. Det væsentligste, du skal lære, er, at aktier og andre risikable investeringer er fantastiske værktøjer til langsigtede opsparinger. Og det er helt anderledes end: »Kommer aktier til at stige i år?«. Så mit bedste råd er, at man skal acceptere risikoen ved at have aktier og investere i markedet på langt sigt. Det er mit råd til opsparinger. Hvis du vil spekulere og synes, at det er sjovt, kan di godt gøre det med nogle af dine penge, men ikke dem alle sammen.