Endnu en sommerdag i vente på børsmarkedet

Fredag tegner til at blive endnu en solbeskinnet dag for aktieinvestorerne, og der er mulighed for endnu en indeksrekord.

Læs mere
Fold sammen

De toneangivende amerikanske aktieindeks satte ligesom det danske marked rekord torsdag, og de asiatiske børser har bygget videre på stigningerne fredag.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, strøg over niveau 600 allerede fra morgenstunden og sluttede samlet 2,4 pct. oppe i rekordniveauet 605,51. Der var stigninger hos 16 af de 20 indeksmedlemmer.

Om optimismen så holder ved, når handlere og investorer går på weekend, afgøres kl. 14.30, når der offentliggøres arbejdsmarkedsrapport fra USA. Analytikere adspurgt af Bloomberg News venter, at antallet af nye job uden for landbruget - nonfarm payrolls - vil blive 185.000 mod 195.000 i juni. Estimaterne hos de 92 analytikere svinger dog mellem 23.000 og 225.000. Arbejdsløshedsprocenten ventes at falde til 7,5 pct. fra 7,6 pct.

Statistikken har særstatus på finansmarkederne som månedens absolut væsentligste nøgletal, da jobskabelsen har stor indflydelse på udsigterne for pengepolitikken i USA.

I vores egen lille andedam vil fokus være på Danske Bank, der allerede har fået positive analytikerkommentarer med på vejen efter sit kvartalsregnskab torsdag, fortsætte.

Danske Bank noterede torsdag den største kursstigning på en dag siden 27. oktober 2011 i kølvandet af bankens kvartalsregnskab, da aktien steg 9,3 pct. til 112,9 kr., og dermed kom kursen over niveauet fra før, banken fik påbud fra Finanstilsynet om at hensætte yderligere 8 mia. kr.

Et påbud, der er anket af ledelsen fra Holmens Kanal. Analytikere roste, at der er kommet markant bedre styr på nedskrivningerne, og fredag ventes så analytikerreaktioner i form af ændrede kursmål og anbefalinger. Fra morgenstunden har JPMorgan har løftet sit kursmål til 140 kr. fra 120 kr., og Deutsche Bank har lagt 8 kr. til kursmålet, så det nu er 108 kr.

JPMorgan anbefaler fortsat ”overvægt”, mens Deutsche Banks anbefaling er ”hold”. Desuden er medierne fyldt med artikler om regnskabet og flere med ros til Eivind Kolding og banken for torsdagens overraskelse.

Tendensen med lavere nedskrivninger og bedret indtjening, der ikke kun er et produkt af Danske Banks strategi, men også af en bedring i samfundsøkonomien, kan smitte af på de andre finansaktier.

Nordea steg torsdag 1,3 pct. til 72 kr., Jyske Bank steg 2,5 pct. til 252 kr., og Sydbank steg 2,2 pct. til 128 kr.

Vestas kan også fortsætte i fokus. Aktien steg næstmest torsdag uden store nyheder. Der var dog en ordre fra Sydafrika. Aktien kan få nyt fra regnskabet fra indiske Suzlon, der ventes fredag. Vestas steg 5,2 pct. til 119,50 kr. torsdag.

NKT har fået nyt fra italienske Prysmian, der ligesom NKT Cables producerer kabler til industrien. Prysmians omsætning faldt 7,5 pct. i første halvår, og driftsresultatet faldt 24,6 pct. til 134 mio. euro. Årsagen skal især findes i et svært marked i Europa samt usikkerhed om den politiske opbakning til bredbåndsudbredelsen i Nord- og Sydamerika, oplyste selskabet.

NKT steg 2,1 pct. til 232,2 kr. torsdag.

Rederiet Torm kan få opmærksomhed fra en artikel i Berlingske Business, som skriver, at rederiets to bankaktionærer, Danske Bank og Nordea, har været i New York for at præsentere Torm for interesserede kapitalfonde. Torm har samtidig igangsat en neddrosling af sine aktiviteter inden for tørlast.

Torm kostede torsdag ved lukketid 1,6 kr. efter en stigning på knap 18 pct.

I den mindre tunge vægtklasse kommer Bioporto, der steg 6,4 pct. til 1,36 kr. torsdag, med regnskab. Selskabet skiftede direktør i midten af juli og har varslet nyt om en aktieemission på godt 70 mio. kr. i midten af august. De seneste forventninger til 2013 lyder på et større underskud end i 2012, hvor det blev på 16 mio. kr.