En tegningsret skal udnyttes eller sælges

Aktieskole. Udstedelse af nye aktier og tegningsretter, når selskaber har brug for penge.

Fra tid til anden får et børsnoteret selskab brug for flere penge, og udsteder derfor nye aktier, som så sælges på børsen. Det kaldes en aktieemission, og i den forbindelse udstedes normalt tegningsretter til de nuværende aktionærer. En tegningsret er retten til at købe en af de nye aktier til den særligt lave kurs, som de nye aktier oftest udbydes til. Disse tegningsretter kan man enten udnytte eller sælge på børsen.

Det er vigtigt at forstå, at man som aktionær ikke blot kan, men faktisk skal udnytte eller sælge sine tegningsretter, hvis ikke man vil tabe penge. Mens tegningsretterne har en værdi under hele tegningsperioden og kan handles på børsen på samme måde som aktier, så forsvinder værdien af tegningsretterne nemlig som dug for solen, når tegningsperioden er slut. Det skyldes, at tegningsretter ikke er en ejerandel i noget, sådan som aktier er, men en ret til at købe billige aktier inden for tegningsperioden. Den ret forsvinder, når tegningsperioden er slut, og tegningsretterne eksisterer dermed ikke længere.

En del mæglere sælger automatisk uudnyttede tegningsretter i tide, men her bør man sikre sig, at det også gælder for ens egen mægler. Det vil være særdeles ærgerligt at se rede penge forsvinde som dug for solen, fordi man ikke nåede at få udnyttet eller solgt sine tegningsretter.

Netop nu er Brøndbys I. F. Fodbold A/S, som den børsnoterede del af fodboldklubben Brøndby officielt hedder, i gang med sådan en aktieemission. Man ønsker at forøge aktiekapitalen med 50 procent, og det sker ved udstedelse af nye aktier. Alle aktionærer har fået tildelt én tegningsret pr. aktie, og man skal have to tegningsretter for at købe en ny aktie til kurs 60.

www.aktieugebrevet.dk