En mystisk sælger og et brandudsalg i aktier: Her er den seneste ballade på Wall Street

Et uforklarligt stort fald i aktier forårsaget af en mystisk sælger skabte i fredags stor ståhej på Wall Street. Nu er mysteriet løst, og en række banker står tilbage som de store tabere.

ViacomCBS aktier faldt næsten 30 procent i fredags, da en hedgefond-manager blev tvunget til at afvikle sine positioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu var der endelig kommet lidt ro på Wall Street efter en turbulent måned, og så er der ballade igen.

I fredags begyndte de to store aktier ViacomCBS og Discovery pludselig at styrtdykke og lukkede dagen med fald på næsten 30 procent. Fald i den størrelsesorden er i sig selv usædvanlige, men hvad der gjorde hele sagen endnu meget speget var, at ingen vidste hvorfor, og hvem der stod bag. Det var simpelthen et mysterium.

Men nu er mysteriet blevet opklaret, og det er sagen ikke blevet mindre opsigtsvækkende af. Det er lidt en kompleks forklaring, men hold ud – det giver mening til sidst.

En hedgefond-superstar

Det hele drejer sig om den tidligere hedgefond-superstar Bill Hwang. Hwang er mest kendt for at grundlægge Tiger Asia Management i 2001, der på sin top forvaltede over fem milliarder dollar og blev en af verdens største Asien-fokuserede hedgefonde. I 2012 erkendte Hwang sig imidlertid skyldig i insiderhandel og omdøbte senere Tiger Asia til Archegos Capital. Tiger Asia betalte også 44 millioner dollar i et forlig med de amerikanske børsmyndigheder i en sag om insiderhandel med kinesiske bankaktier.

Sidenhen har Archegos opkøbt enorme aktieposter i store amerikanske og kinesiske selskaber, herunder Viacom, Discovery, Baidu og Tencent. Men Archegos har ikke købt det hele på traditionel vis. I stedet for at købe aktieposterne direkte i virksomhederne, har selskabet gjort det gennem såkaldte aktieswaps. En swap er et finansielt instrument, hvor man gennem en kontrakt med en bank kan høste profitten – eller tabet – fra en aktie uden selv at købe den.

Her er et eksempel: En investor laver en aktieswap på Apple, mens kursen er 121 dollar. Apple-aktien stiger til 130 dollar, og investoren vælger at lukke sin swap. Banken betaler investoren gevinsten på ni dollar. Hvis aktien i stedet falder til 100 dollar, skal investoren betale banken tabet på de 21 dollar. Hagen for investoren er, at der ofte skal stilles sikkerhed til banken, for eksempel i form af kontanter eller aktier.

Gennem disse aktieswaps er det lykkedes Hwang anonymt at købe aktieposter på over ti procent i en række virksomheder, ifølge The Wall Street Journal. Hvis man ejer mere end ti procent af en virksomhed, bliver man ellers betragtet som en insider og er derfor underlagt en række regler om, hvad man skal offentliggøre.

Sneboldeffekten

Og her vender vi så tilbage til mysteriet fra i fredags. Da Viacom og Discovery begynder at dykke, er der ingen, der ved, at Hwang er storinvestor og er blevet tvunget til at sælge ud af sine positioner. Det er først kommet frem hen over weekenden, da nogle traders på Wall Street sladrede til pressen.

Flere af Archegos store aktieposter var nemlig de seneste uger dykket så meget, at Hwang var begyndt at sælge ud for at dække tabene. Det fører i sig selv til yderligere pres på aktierne. For at gøre tingene værre, var Archegos stærkt gearet og havde brugt lånte penge til at opbygge sine positioner.

Derfor begynder bankerne fra Hwangs swapaftaler at blive virkelig nervøse. Ifølge Bloomberg, Financial Times og The Wall Street Journal kræver bankerne yderligere sikkerhed fra Archegos – et såkaldt margin call – hvilket tvinger Hwang til at afvikle store dele at sit investeringsfirma. I fredags alene sælger Archegos angiveligt aktier for 20 milliarder dollar i et hidtil uset brandudsalg på Wall Street.

Men det er ikke nok. Hwang kan ikke stille den nødvendige sikkerhed, og bankerne går i alarmberedskab. Fredag morgen begynder de at sælge store blokke af hans positioner for at undgå yderligere tab, og Morgan Stanley, Goldman Sachs og Deutsche Bank er nogle af de hurtigste. Ifølge internationale medier sælger de tilsammen aktier for knap 30 milliarder dollar i blandt andre Viacom og Discovery, hvilket fuldstændig knækker kurserne for de to virksomheder. Kort sagt er hele miseren et godt eksempel på sneboldeffekten.

To milliarder tab

Ikke alle banker er dog lige hurtige til at lukke deres Archegos-relaterede positioner. Credit Suisse skriver i en pressemeddelelse mandag morgen, at det er for tidligt at sætte et tal på tabet, men at det formentligt kan mærkes »væsentligt« på regnskabet fra første kvartal. Credit Suisse-aktien dykker da også 15 procent mandag. Samtidigt siger den japanske bank Nomura, at hændelsen kan koste dem cirka to milliarder dollar, hvilket har sendt aktien ned 16 procent.

De danske banker har klaret sig langt bedre på aktiemarkedet mandag. Danske Bank er kun faldet en procent, Nordea er nede 0,5 procent, Sydbank er faldet 0,4 procent, og Jyske Bank har stort set ikke rykket på sig.