En hilsen fra Wall Street, hvor humøret bestemt ikke fejler noget

Selv med rekorder på stribe er de amerikanske investeringschefer stadig optimistiske og tror på fortsatte aktiestigninger. Larry Fink, chef for BlackRock, siger, at der er en masse investorer, der er ivrige efter at sætte penge i aktier lige nu.

Aktieopturen er ikke slut endnu, siger en række investeringsbosser i New York. Men der holdes et vågent øje med udviklingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børsbarometeret er i denne uge rykket over Atlanten til en amerikansk finansturné hos nogle af verdens mest indflydelsesrige investeringsprofessionelle.

Det er på mange måder et spændende tidspunkt at besøge Wall Street på – ikke mindst i set lyset af de fortsatte stærke aktiemarkeder. I denne uge har vi nemlig igen set S&P 500-indekset slå nye rekorder, og efter en stigning på 3,9 procent i april har indekset nu haft den bedste start på året siden 1987.

Det danske eliteindeks havde også en fin april med en optur på 2,4 pct., hvilket betyder, at det nu er steget fire måneder i træk.

Det har selvfølgelig givet anledning til bekymring om, hvorvidt Den Store Nedtur står for døren, eller markedet troligt fortsætter ind i himlen herfra. Blandt de amerikanske investeringsbosser er humøret stadig højt, og der er en fornemmelse af, at markedet – trods nogle fald sidst på ugen – stadig har mere juice i sig.

Larry Fink, topchefen for verdens største formueforvalter, BlackRock, og en rimelig big deal i finansverdenen, er særligt optimistisk om fremtiden og forventer, at aktier uden de store problemer kan stige yderligere. Han bakker sin prognose op med tre argumenter:

1. For det første er der vanvittigt mange mennesker, der ikke har deltaget i de seneste måneders opsving, og de er ivrige efter at sætte deres penge i aktier nu. Der har simpelthen været en periode med seriøs underinvesting, forklarer Fink, og når alle de penge finder vej tilbage til markedet, vil det drive det næste store opsving.

De seneste måneder har vi set et massivt outflow fra aktier og aktiefonde, og de penge – og flere til – forventer han altså, vil finde vej tilbage til aktiemarkedet. En af grundene til, at aktier alligevel har været i stand til at stige så markant de første måneder i 2019, er, at virksomhederne har haft gang i nogle massive opkøbsprogrammer.

2. For det andet har regnskaberne været rimelig stærke. Det betyder, at aktier, når man kigger på den såkaldte price-earnings ratio (P/E), er rimeligt prissat og trods de seneste rekorder godt kan stige mere. P/E er et populært redskab til at vurdere, om en aktie bliver handlet dyrt eller billigt.

Ifølge Fink er vi stadig langt fra den situation, vi så i 1999, hvor P/E-ratioerne var vanvittigt høje og satte markedet op til den hårde nedtur, der kom, da IT-boblen brast i 2001-2002. Ender vi i en situation, hvor markedet pludselig stiger 20 pct., uden at virksomhedernes indtjening følger med, er det dog højst sandsynligt, at der kommer en korrektion, siger Fink.

3. BlackRock-chefens sidste argument for at være optimist er de seneste positive tegn fra verdensøkonomien. Væksten i USA i første kvartal var langt stærkere end ventet, mens bruttonationalproduktet (BNP) i Europa også formåede at slå markedets forventninger. Hvis præsident Trump og præsident Xi Jinping oven i hatten kan blive enige om en handelsaftale, er vi samlet set et meget stærkere sted på finansmarkederne, forklarer Fink.

Også på den front var der gode nyheder i løbet af den forgangne uge. Ifølge den amerikanske TV-station CNBC er de to lejre nu så tæt på at nå en aftale, at den allerede kan blive annonceret inden fredag 10. maj.

Tre ting jeg talte med mine aktiekilder om i denne uge:

Pas på med IT-aktier – de kan nemt gentage blodbadet fra efteråret
Selv om stemningen overordnet er positiv i USA, er det ikke alle, der er enige. Liz Young, chef for markedsstrategi hos BNY Mellon, siger, at du med fordel kan hjemtage lidt profit efter de seneste rekorder og især i IT-aktier, der igen har været de store sprintere. Hun advarer om, at tumulten, vi så i efteråret i netop den sektor, nemt kan gentage sig, så det er bedre at være lidt forsigtig lige nu. Hun er mere entusiastisk i forhold amerikanske banker og tror endda, at de europæiske banker også kan blive en god investering senere på året.

Ingen recession på vej, så bare køb aktier
Torsten Sløk, den danske cheføkonom hos Deutsche Bank i New York, regner ikke med, at der kommer en recession snart, så derfor kan du sagtens købe aktier. Han hælder mest til de amerikanske af slagsen, fordi han vurderer, at Europa trods alt har større risiko for at falde ind i en recession, der i givet fald nemt kan barbere 25 pct. af aktierne. Han regner med, at USAs økonomiske vækst vil ligge på omkring 2,0 pct. de næste mange kvartaler, samtidig med at inflationen ikke accelererer ud af kontrol. Det burde sikre, at den amerikanske centralbank ikke hæver renten yderligere, hvilket er afgørende for, at aktier fortsat har det godt.

Kronen er usædvanligt svag, men ingen rentestigninger i vente
Den danske krone kom under pres i april og lå gennem hele måneden på så svage niveauer, der normalt ville få Nationalbanken til at træde til, siger Søren V. Kristensen, chefanalytiker hos Sydbank. Det betyder, at Lars Rohde & co. formentligt bliver nødsaget til at støtteopkøbe kroner for at holde fastkursen over for euroen stabil. Det kan ende med en selvstændig dansk renteforhøjelse, forklarer Kristensen, men han forventer dog ikke, at den kommer inden for de næste 12 måneder.