Elon Musk høster gigantbonus efter rekordoverskud

Elon Musk står til at snuppe 23 milliarder dollar i bonus, efter at Tesla kom ud med et rekordoverskud, der slog analytikernes forventninger. Den gigantiske bonus kommer på et perfekt tidspunkt for Musk, der er ved at skrabe penge sammen til at kunne overtage Twitter.

Elon Musk har budt 43 milliarder dollar for Twitter og er ifølge kilder klar til at bruge mellem ti og 15 milliarder dollar af sine egne penge på at købe virksomheden. Nu står han til at få 23 milliarder dollar i bonus fra Tesla.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan Lash/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er allerede verdens rigeste mand, og nu står han til at øge sin formue endnu mere.

Efter at Tesla onsdag aften præsenterede sit største overskud til dato, står stifteren Elon Musk nemlig til at kunne indkassere en række aktiebonusser, der tilsammen kan give ham 23 milliarder dollar, eller knap 160 milliarder kroner. Det skriver flere internationale medier, herunder Reuters. Musk får ikke nogen månedsløn hos Tesla, men bliver i stedet kompenseret gennem aktieoptioner, der bliver udløst, hvis Tesla og dens aktiekurs når en række mål.

Regnskabet for første kvartal var så godt, at det har udløst tre forskellige bonusprogrammer. Hvert program giver Musk ret til at købe 8,4 millioner Tesla-aktier til en kurs på 70,01 dollar, hvilket er langt under den nuværende pris. I øjeblikket ligger Teslas aktiekurs på omkring 1.000 dollar, så Musk kan altså tjene 930 dollar pr. aktie, hvis han sælger dem med det samme.

Udover dette kvartals milliardbonus har Musks kompensationsmodel også tidligere vist sig at være en yderst lukrativ ordning. I 2018 indgik han en aftale med virksomheden om, at han ville få verdens hidtil største bonus på 55,8 milliarder dollar, hvis han kunne få Teslas markedsværdi til at stige til 650 milliarder dollar inden for ti år. Den opgave var en smal sag for Musk. Allerede i 2020 krydsede markedsværdien den milepæl, og elbilproducenten er nu over 1.000 milliarder dollar værd efter en bemærkelsesværdig 1.800 procents aktieoptur over de seneste tre år.

Den nye kæmpebonus kommer på et belejligt tidspunkt for Elon Musk, der i øjeblikket forsøger at overtage Twitter. Han har budt 43 milliarder dollar for virksomheden med planer om at afnotere Twitter fra børsen. Twitter har indtil videre forsøgt af afværge overtagelsesforsøget, blandt andet ved at forbyde investorer at eje mere end 15 procent af aktierne i virksomheden.

Musk er ifølge The New York Post klar til at smide mellem ti og 15 milliarder dollar af sine egne penge ind i opkøbet af Twitter.

Rekordstort overskud

Tesla landede i første kvartal et rekordstort overskud på 3,3 milliarder dollar, hvilket var mere, end analytikerne havde forventet. Også omsætningen på knap 19 milliarder dollar slog prognoserne. Aktien har kvitteret med et syv procents hop i det såkaldte formarked og bragt ro på den it-tunge børs Nasdaq. Onsdag fik it-aktierne kursklø, efter at Netflix i sit regnskab fortalte, at streamingtjenesten for første gang i over et årti mistede brugere i årets første tre måneder. Aktien dykkede 35 procent, og falder yderligere i torsdagens formarked.

»Hvis Tesla havde skuffet på indtjeningen, kunne det have forstærket nervøsiteten efter Netflix’ skuffende tal,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»Fra den 'gamle' FANG-klub er der kun to tilbage, efter at Meta og Netflix har skuffet. Amazon og Google kværner videre – i hvert fald indtil videre. Teslas resultat giver kortsigtet lidt ro. Ikke kun for Teslas aktionærer, men også i bredere forstand,« tilføjer han.