Eksploderende gaspriser sender aktier i dørken: »Energikrisen rykker virkelig tæt på«

Fredag aften meddelte Gazprom, at det lukker for gassen gennem Nord Stream 1 på ubestemt tid. Det har sendt prisen på naturgas i vejret og givet aktier tæsk.

Rusland har lukket for den vigtige gasledning Nord Stream 1 på ubestemt tid, og det har sendt finansmarkedet ud på en ny rutsjebanetur. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De dårlige nyheder fortsætter for aktiemarkedet.

Sent fredag besluttede Rusland at lukke for gassen til Europa på ubestemt tid, og det har mandag morgen sendt en bølge af dårlig stemning hen over europæiske aktier. Det danske eliteindeks, C25, er nede 1,8 procent, mens Tysklands DAX indeks er faldet 2,7 procent. Det betyder, at de begge har mistet knap ti procent i værdi over de seneste fire uger.

Samtidig er prisen på naturgas i Europa mandag steget 22 procent.

»Afbrydelsen af gasimporten via Nord Stream 1 er meget dårligt nyt. Energiforsyningskrisen rykker virkelig tæt på, hvis gasimporten forbliver stoppet. Vi er langt fra overbeviste om, at politikere og befolkning kan forberede sig på, hvad der potentielt venter i den kommende vinter,« skriver Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, i en kommentar.

Han sænker samtidig sit såkaldte afkastbarometer for Europa til »rød,« hvilket er et udtryk for en turbulent fremtid for kontinentets aktiemarked.

»En energikrise vil få alvorlig betydning for indtjeningsudviklingen blandt de europæiske virksomheder, og vi vil kunne se frem til markant flere nedjusteringer og større skuffelser, end vi indtil nu har forventet,« skriver han.

»Allerede nu trykker de ekstremt høje energipriser indtjeningen i en del energitunge virksomheder i Europa, hvor forbruget desuden er på vej i bakgear som følge af den høje inflation. Især industrien kan blive mærket af en ny virkelighed med mulig rationering og tvangsstop for produktionen, men energirationering kan ramme bredt blandt de europæiske selskaber,« tilføjer han.

Nyheden fra Rusland kom ud fredag, efter at de europæiske markeder var lukkede, men i USA var Wall Street stadig åbent. De amerikanske indeks lukkede efterfølgende med store fald, men ser tirsdag ud til at åbne med forsigtige stigninger. Det amerikanske marked er lukket for handel mandag på grund af Labor Day.

Store rentehop forude

De eksploderende gaspriser kommer samtidigt med, at aktiemarkedet allerede er nervøst op til en række centralbankmøder senere i september.

På torsdag forventes Den Europæiske Centralbank at hæve renten med 0,75 procent – det største rentehop i ECBs historie – for at håndtere den høje inflation. I august steg inflationen til 9,1 procent i euroområdet, hvilket er langt over målsætningen på cirka to procent.

21. september holder den amerikanske centralbank, Federal Reserve, rentemøde, og den forventes ligeledes at sætte renten op med 0,75 procentpoint.