Eksperter: Saxo Bank-drømme giver god mening

Den lille Saxo Bank med hovedsæde i Hellerup har store planer. Den vil vokse og købe op. En, måske endda flere andre banker, har Saxo Bank appetit på at opsluge.

Læs mere
Fold sammen
Der giver god mening og tidspunktet er noget nær optimalt. Men nemt bliver det ikke.

Sådan siger flere eksperter til Saxo Banks aktuelle planer om at gå på jagt efter en, måske endda to, veldrevne detailbanker med mange private kunder, som kan tilføre banken noget klassisk bankdrift med ind- og udlån af penge.

Direktør John Norden fra Mybanker.dk siger, at danske banker står foran en omfattende konsolidering, hvor der bliver færre og større enheder.

”Mange banker er økonomisk pressede. Derfor er tidspunktet for opkøb godt nu. Men hvem der ville være en godbid for Saxo Bank, har jeg ikke noget bud på,” siger John Norden.

"Kan være farligt"
Det har bankeksperten Bjarne Jensen, der driver analysefirmaet BJ Consult, heller ikke. Men han siger, at bare et tilfældigt bud kunne være Skælskør Bank.

”De har i hvert fald sagt, at de forhandler med en kapitalpartner, der skal tilføre dem ny kapital, efter Finanstilsynet ikke kunne godkende deres sidste kvartalsregnskab. Flere andre banker vil formentlig også kunne overtages. Men det er et meget stort spørgsmål, hvor meget Saxo Bank tør og bør satse på nye områder. De bevæger sig jo ind på nye områder, hvor de mangler kerneekspertise. Det kan være meget farligt og kræver stor omtanke,” siger Bjarne Jensen.

Røgsignal
Han tilføjer, at de ved at opkøb af også mindre banker, løber en risiko for, at der er dårlige ting og udlån gemt på bøgerne, som kan være ret voldsomme. Det har den aktuelle finanskrise afsløret med al tydelighed.

Amagerbanken har flere nævnt som en oplagt partner for Saxo Bank.

Men med en aktuel børsværdi på 600 millioner kroner og en halv milliard yderligere, som formentlig skal sættes af til tab, ligner det en lovlig stor mundfuld for Saxo Bank.

”Det kan også være, at Saxo Bank bare sender et røgsignal op, og siger, ”kom til os, hvis I vil sælges,” så kan vi snakke om tingene,” siger Bjarne Jensen.

Hvis Saxo Bank alene går efter en internetbank uden filialer, er der kun tre muligheder herhjemme, nemlig Eik Bank, FIH og Basisbank. Den sidste har kun én ejer, men med FIH får de en masse andet med.

Men ellers findes der efter Bjarne Jensens vurdering en vifte af mindre pengeinstitutter, som er meget veldrevne herhjemme. De har stort set alle sagt nej tak til bankpakke 2 og vil formentlig alle kunne leve op til de krav, Saxo Bank har formuleret om, at de er på jagt efter en bank, der er ”stabil og kan sin bankdrift- og kreditgivning på fingerspidserne, og som aldrig tager større risici.”

Det er medejer af Saxo Bank, Kim Fournais, der formulerede det på denne måde i dagens udgave af Berlingske Business.