Eksperter: Goldman Sachs kan trække DONG-aktien ned

Med sin relativ store ejerandel og begrænsede ejertidshorisont kan Goldman Sachs komme til at tynge den nye børsnoterede DONG-aktie.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Når Dong Energy gør sin debut på den danske børs torsdag vil de eksisterende aktionærer, med den danske stat og Goldman Sachs i front, kun sætte mellem 15,1 og 17,4 pct. af aktierne til salg. Hvis Goldman Sachs vælger at sælge sin i post i fremtiden kan det tynge aktien, vurderer eksperter.

Det skriver dagbladet Børsen.

Dongs nuværende aktionærer er forpligtet til at holde på aktierne i de første 180 dage, hvorefter de frit som vinden blæser kan købe og sælge via fondsbørsen.

»Goldman Sachs er på grund af de amerikanske børsetiske regler udelukket fra at kommentere på deres fremtidige engagement i Dong Energy indtil efter børsnoteringen«, siger Bastian Schneider, partner i Ulveman & Partners, der hjælper Goldman Sachs med kommunikation.

Dog ventes Goldman Sachs fremtidige engagement i Dong ikke at vare evigt. Ifølge Carsten Bienz, der er tysk professor i kapitalfonde og børsnoteringer, må man vente, at der kommer flere aktier på markedet.

Hvis aktieandelen udvides i fri omsætning med 10-15 pct. vil markedet få massiv ekstra likviditet, hvilket kan påvirke prisen negativt, påpeger han.

En lav andel af aktier i fri omsætning kan lægge et opadgående pres på prissætningen på den korte bane, vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen i Formuepleje.

Desuden understeger Friedrichsen det betydelige risikoelement, der er i enhver børsintroduktion. Ejersituationen kan hurtigt ændre sig, og hvis Goldman Sachs skal ud, vil det være en post af en sådan en størrelse, at der vil være et væsentligt udbud.