Eksperter dømmer investforeninger ude

Invester direkte og undgå investeringsforeningerne: Risikospredningen lever ikke op til omkostningerne, lyder dom fra ekspertpanel.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den lange bane kan investeringsforeningerne alligevel ikke slå markedet. Det er derfor for dyrt at lægge sine penge her.

Sådan lyder dommen fra et ekspertpanel bestående af Michael Møller, CBS, Tom Engsted, Aarhus Universitet og Bjarne Graven Larsen, direktør i FIH Bank.

"Dybest set handler vores anbefalinger om, at vi ikke tror på, at almindelige mennesker er dygtigere end markedet. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan man får aktier ind i porteføljen på en billig måde," siger Bjarne Graven Larsen til Børsen.

Rapporten er bestilt af Penge- og Pensionspanelet under Finansrådet og retter sig mod de 578.000 danskere, der har lagt i alt 1000 mia. kr. i landets investeringsforeninger. Bjarne Graven Larsen mener, at det er en skrøne, at det er vigtigt ikke kun at være eksponeret mod danske aktier, som investeringsforeningerne ellers anbefaler.

"Det med, at danske aktier er meget forskellige fra udenlandske, er ikke rigtigt. Vi har selskaber som Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk, som sælger deres produkter globalt og er afhængige af verdensmarkedet. Samtidig er de meget billigere at handle, og man slipper for at skulle have et udenlandsk depot og for at skulle veksle til en anden valuta," mener han.