Ekspert: B&O bør slippe grebet om forhandlere

Fonas ophævelse af samarbejdet med Bang & Olufsen (B&O) bør give anledning til dyb bekymring den danske audio -og visuelkoncern, mener detailhandelsekspert.

Ekspert: B&O bør slippe grebet om forhandlere - 1
Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
B&O bør slippe grebet om de specialiserede B&O-forhandlere og give dem mulighed for også at sælge andre produkter. Det mener chefkonsulent Bruno Christensen fra konsulenthuset Retail Institute Scandinavia.

"Hvis B&O tror så meget på styrken i egne produkter og i mærkets værdi bør man slippe forhandlerne fri af deres kontrakter og give dem mulighed for at sælge andre mærker for derved at få mennesker i butikken. Butikkernes overlevelse er forbrugernes oplevelse af, hvordan B&O-mærket klarer sig," siger han.

Bruno Christensens udmeldinger kommer, efter at business.dk i går kunne fortæller, at Fona har valgt ikke at forlænge elektronikkædens samarbejdsaftale med B&O. Produkterne er blevet udfaset i Fona i løbet af de seneste år, men i denne uge stoppede B&O-salget helt i de sidste 12 Fona-butikker, der forhandlede B&O.

Bruno Christensen kalder udmeldingen fra Fona "et negativt signal til markedet.”

”Når Fona fravælger B&O produkterne i deres butikker er det udfra en enkel købmandsmæssig betragtning. Der er ganske enkelt for lidt salg og dermed lønsomhed i at sælge B&O-produkterne. Fona har ikke problemet, for de fortsætter blot at sælge alle de øvrige udmærkede produkter, som forbrugerne hellere vil købe. Det store problem har alle de butikker, der har indgået aftale med B&O om kun at sælge deres produkter," siger Bruno Christensen.

Han peger på, at det forventes, at en del B&O-butikker vil lukke i løbet af de kommende måneder pga. et utilstrækkeligt salg.

”Det er et almindelig anerkendt princip, at købsbeslutninger i overvejende grad tages i butikken under vejledning af butikkens sælgere. Men i tilfældet B&O har man åbenbart ganske overset det faktum, at de danske forbrugere i stigende grad fravælger de dyre B&O-produkter til fordel for Sony og Samsung m. fl. Konsekvensen heraf er, at B&O-butikkerne lider under mærkets fald fra tinderne. I sidste ende kan det for nogle føre til butikslukninger,” siger Bruno Christensen.