Efter voldsomt aktiedyk: »Investorerne har fået det lidt galt i halsen«

I fredags indtraf et betydeligt fald for aktien i den danske virksomhed Bavarian Nordics, der arbejder på en boostervaccine mod covid-19. Faldet skyldtes en stor nyhed fra Pfizers arbejde med en coronapille, men bag aktiedykket var en overreaktion, lyder ekspertvurderingen.

Bavarian Nordic arbejder på en boostervaccine mod covid-19. Det ligger i Bavarian-aktiens natur, at den svinger meget i forhold til nyheder fra selskabet, forklarer eksperter. Fredag tog aktien dog et særligt voldsomt dyk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag var der nye og lovende udsigter til pillebehandling af coronasmittede. Pfizers resultater fra det afsluttende forsøgsstudie viste, at medicinalselskabets pille reducerer risikoen for indlæggelse og død med op til 89 procent.

Hidtil har der ikke været mange behandlingsmuligheder for patienter, der bliver smittet med coronavirus – det har primært været vaccinerne, der har udgjort værnet mod alvorlig sygdom.

Den positive nyhed om Pfizer-pillen udløste en 11 procents stigning i Pfizer-aktien fredag. Til gengæld gav nyheden en kindhest til den danske vaccineudvikler Bavarian Nordic. Investorernes reaktion bunder dog i forvirring, mener eksperter – for alt imens pillen behandler coronapatienter, forebygger vaccinen smitte.

»Investorerne ser Pfizer komme med den her pille med fremragende forskningsresultater og tænker så, at det må betyde, at der bliver mindre brug for en boostervaccine, selvom det ikke nødvendigvis forholder sig sådan,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Bavarian Nordics tur i kurskarrusellen vidner om investorer, der »har fået det lidt galt i halsen«, lyder det fra Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

»Som jeg ser det, skal man skille vaccinemarkedet og et pillemarked for coronapatienter fra hinanden. En pille, der modvirker alvorlig sygdom og dødsfald, er et rigtigt godt værktøj, men jeg ser på ingen måde pillen som en erstatning for den forebyggende vaccine.«

Er det et udtryk for, at investorerne ikke kan kende forskel på vaccine og behandling?

»Ja, det tror jeg. Som udgangspunkt har investorerne altid ret, men jeg tror, at de blander det sammen. Man skal spørge sig selv: Hvor stor en andel af befolkningen vil fravælge vaccinen, fordi de alligevel kan få piller, hvis de bliver alvorligt syge? Det vil være en meget lille del.«

En overreaktion, der vil føre til stigning

En anden grund til, at eksperterne ikke mener, at Pfizer-pillen er en trussel mod Bavarian-vaccinen, ligger i prisskellet mellem de to produkter.

»Man må forvente, at en boostervaccine vil have en pris, der er af en helt anden og mindre kaliber end de 700 dollar, som ifølge Pfizer nogenlunde vil være prisfastsættelsen for behandlingen,« siger investeringsøkonomen Per Hansen.

»Prissætningen for pillen bliver jo langt over, hvad en dosis boostervaccine koster. Man skal skille de to ting ad, og det gjorde markedet ikke i fredags,« påpeger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen.

Hvad, der falder til bunds, må stige tilbage til overfladen  – sådan vil realiteten i hvert fald være for Bavarian-aktien, mener eksperterne. Den »overreaktion«, man så fra investorerne i fredags, vender nu, forudser de.

»Vi skulle se en stigning i dag – en kursreaktion i den anden retning efter den markante nedtur,« vurderer Per Hansen.

»I dag stiger aktien, og det afspejler også, at kursreaktionen i fredags var lige til den gode side. Jeg synes, at den kursnedgang var en overreaktion. Der er et meget spændende nyhedsflow for Bavarian de kommende måneder, og det vil afgøre kursretningen for aktien,« siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.