Efter stor kapitalrejsning hos GN: Skrumper 3,7 milliarder kroner i værdi

GN Store Nord vil hente syv milliarder kroner i ny kapital for at håndtere gældsbjerget i forbindelse med opkøbet af Steelseries. Det koster aktionærerne dyrt.

GN Store Nord planlægger en kapitaludvidelse på syv milliarder kroner i første halvdel af 2023.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkedets reaktion på nyheder kan til tider være hård og brutal, og der er vist ingen tvivl om, hvad investorerne mener om GN Store Nords seneste udmelding.

Aktien dykker torsdag 14 procent til en kurs på 169 kroner, hvilket gør den til dagens suverænt dårligste aktie i det danske eliteindeks, C25. Kurslussingen kommer, efter at høreapparatvirksomheden sent onsdag meldte ud, at den har planer om at rejse syv milliarder kroner i ny kapital på grund af »det nuværende makroøkonomiske miljø og GNs gældsbyrde«.

Kapitalindsprøjtningen sker ved at udstede nye aktier, hvilket mindsker ejerandelen for de nuværende aktionærer og dermed udvander de eksisterende aktiers værdi. De syv milliarder kroner svarer til cirka 26 procent af GNs markedsværdi onsdag, altså inden markedet havde mulighed for at reagere på nyheden.

»Det er en stor kapitaludvidelse, de gennemfører her. Det sker, i erkendelse af at man jo har købt Steelseries og stadig trækkes med en stor gæld i forhold til det opkøb,« forklarer Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank.

»Og så er der oveni kommet en række udfordringer. De er blevet ramt af inflationsspøgelset, der giver stigende priser på komponenter og transport. Man kigger også ind i, at forbrugerne har vigende købelyst, og det rammer forretningen i særdeleshed i audiodelen, men også i høreapparatdelen,« tilføjer han.

Mørke skyer vælter ind

GN Store Nord spænder kort fortalt over de to underafdelinger: GN Audio, der blandt andet laver headset og høretelefoner, og som i 2021 opkøbte gamervirksomheder Steelseries for otte milliarder kroner af kapitalfonden Axcel. Og GN Hearing, som står for at lave høreapparater.

Det er netop opkøbet af Steelseries, der den seneste tid har været en hovedpine for både virksomheden selv og investorerne. Siden handlen blev annonceret i oktober 2021, er aktien dykket 60 procent, hvilket er en markant dårligere udvikling end C25-indeksets tre procent fald i samme periode. Ledelsen har også selv erkendt, at tilkøbet ikke er gået helt, som den havde regnet med.

Var det derfor en fejl at overtage Steelseries? Ikke med den viden, man havde i 2021, siger Søren Løntoft Hansen.

»Hvis vi skruer tiden tilbage til, da de købte Steelseries, så buldrede audiomarkedet afsted. Markedet var begunstiget af, at vi havde ændret vores måde at arbejde på og vores mødekultur i kølvandet på covid-19. Samtidigt havde GN ikke eksponering mod gamingsegmentet, som jo på det her tidspunkt eksploderede, fordi vi alle sammen sad derhjemme. Så det segment ville GN gerne have en bid af og troede, at det var en del af fremtiden,« siger han.

»De købte det uden at kunne se en sky på himlen, og lige bagefter begyndte de mørke skyer at drive ind over selskabet. Så det kan virke dumt nu, men præmissen var en helt anden på det tidspunkt, hvor man købte Steelseries,« tilføjer han.

En god genvej

Hvorom alting er, har opkøbet belastet GN Store Nord med en stor gæld, mange dårlige overskrifter og en nødstedt aktiekurs. Derfor kan det ifølge Sydbank-analytikeren på længere sigt være den rigtige beslutning af rejse ny kapital for at komme oven vande.

»Det er en god genvej til at gøre selskabet mere balanceret igen i forhold til gældsandelen og gearing, men det sker selvfølgelig på bekostning af aktionærerne,« siger han.

»Men kapitalrejsningen er ikke gennemført endnu, og den skal formentlig gennemføres med en rabat. Det vil hænge som en dyne over selskabet og aktien, indtil den er gennemført. Det er der ingen tvivl om.«

Veronika Dubajova, analytiker hos den amerikanske storbank Citi, er enig. Hun havde ikke regnet med, at GN Store Nord ville udstede nye aktier lige nu, men kan godt se rationalet for at få gældsbyrden under kontrol.

»Det fjerner en signifikant sort sky for aktierne og er med til igen at rette fokus på det betydelige underliggende opsving, vi ser i indtjeningen og marginerne,« skriver hun i en kommentar.

Citi har derfor en købsanbefaling på GN Store Nord-aktien og ser en aktiekurs mellem 219 og 239 kroner som en fair pris. Det svarer til en 30 til 42 procent potentiel gevinst fra torsdagens kurs. Andre analytikere lægger sig i samme spor. Ifølge Bloomberg data har 15 analytikere en købsanbefaling på aktien, otte er neutrale, mens der ikke er nogen, der anbefaler at sælge. Det gennemsnitlige kursmål ligger på 229 kroner, hvilket er 36 procent over den nuværende kurs.