Efter kursfald følger altid kursstigning

Markedskommentar. Problemet med kursstigninger er, at man aldrig ved, hvor kraftig eller hvor langvarig sådan en stigning bliver.

Når aktiekurserne falder så drastisk, som de gjorde i første del af november, bliver faldet altid efterfulgt af en stigning.

Problemet er bare, at man aldrig ved hvor kraftig eller hvor langvarig sådan en stigning bliver.

Af hensyn til sin aktieøkonomi bør man som udgangspunkt altid anlægge en negativ synsvinkel på aktiemarkedets fremtid.

Bedre end obligationerMan skal dog ikke være så negativ, at man helt holder sig væk. Aktiemarkedet er trods alt på sigt en bedre investering end eksempelvis obligationsmarkedet.

Men årsagen hertil er netop, at risikoen på aktiemarkedet også er større, og det begrunder, at man passer ekstra godt på sine penge på dette marked.

Helt konkret betyder denne forsigtige indstilling, at man skal passe på med at erklære kursfaldene for afsluttet, bare fordi markedet er steget i et par uger.

En naturlig reaktionSom nævnt indledningsvis er sådan en stigning en helt naturlig reaktion på et dybt fald, og det siger desværre intet om i hvilken retning aktiemarkedet er på vej. Svaret på det spørgsmål får vi først på lidt længere sigt.

Udviklingen i sidste del af november gav gode gevinster til de hurtige og risikovillige spekulanter, som satsede på, at bunden nu var nået. Og ramte rigtigt.

Men det bør ikke lade de forsigtige lokke til også at sætte deres penge på spil.

Første omgang af kursstigninger er nu overstået, og et større køb på nuværende tidspunkt kan meget vel vise sig at være et køb på toppen af en midlertidig stigning.

Hold på pengeneHvis bunden virkelig er nået, vil der blive mange muligheder de kommende uger/måneder for at komme ind på markedet igen, så man skal ikke være bange for at komme for sent til toget.

Hvis den amerikanske centralbank ikke sænker renten som forventet, eller hvis der pludselig vælter flere skeletter ud af skabet hos en af de store amerikanske banker, kan det sende aktiemarkedet tilbage i den negative spiral, som vi oplevede i første del af november.

Aktieugebrevet anbefaler derfor, at man holder på pengene et par uger endnu.

Hvis der på det tidspunkt tegner sig et positivt billede af et stigende aktiemarked, kan man igen begynde at sætte pengene i spil.