Efter kollaps i Trump-Kim-møde: Nu er historisk stærk aktieoptur i fare

Trump udvandrede torsdag fra topmødet med Nordkoreas leder Kim Jong-Un, hvilket sendte asiatiske børser skarpt nedad kort før lukketid. Europæiske og amerikanske aktier er også svage.

Sorry guys, ingen aftale med Nordkorea i denne omgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Jorge Silva/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der ellers var en stille torsdag på de asiatiske børser endte med at producere store tab i regionen, efter topmødet mellem USAs Præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blev pludseligt afbrudt.

Det sydkoreanske Kospi-indeks led mest, og lukkede 1,8 pct. lavere, mens det japanske Nikkei 225-indeks faldt 0,8 pct. og Kinas Shanghai Composite-indeks tabte 0,4 pct.

Også aktier i Europa og USA kom under pres torsdag morgen. Det paneuropæiske Stoxx Europe-indeks drattede 0,4 pct., mens futures for det amerikanske S&P 500-indeks pegede på et 0,4 pct. fald, når markedet åbner kl. 15:30 dansk tid.

Faldene kommer efter det højtprofilerede møde mellem Trump og Kim kollapsede uden nogen aftale, hvilket rejser spørgsmål om, hvorvidt Nordkorea er villig til at droppe sit atomvåbenprogram. Trump valgte at afslutte mødet, fordi han ikke mente, der var mere at snakke med Kim om, efter det stod klart, at Nordkorea ikke vil give afkald på sin status som atommagt og vil have sanktionerne mod landet ophævet.

De to ledere havde tidligere planlagt at underskrive en fælleserklæring efter en frokost i Vietnams hovedstad, men det er nu uklart, hvornår de to skal mødes igen.

»Jeg tror ikke, at det her vil tynge globale aktier meget på lang sigt, men eftersom håbet for en handelsaftale med Kina hverken stiger eller falder, har det samlet set været en flad uge for Donald Trump, og risikovilligheden lider som resultat. Kombinationen af mangel på fremskridt i forhandlinger med både Nordkorea og Kina vil trække aktier ned, og vi kommer nok til at vente på en ny positiv katalysator for at forlænge den stærke start på året,« siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker for Markets.com i London, i en kommentar.

Tilbageslaget i atomforhandlinger kommer, samtidig med at Trump forsøger at få forhandlet en handelsaftale med Kina på plads. Tidligere på ugen sagde den amerikanske præsident, at han forlænger våbenhvilen i handelskrigen med Kina, hvilket betyder, at han ikke indfører ny straftold mod kinesiske varer efter den originale deadline 1. marts. Det jublede investorerne over til at starte med, men i mangel af mere konkrete tiltag for at lukke konflikten er finansmarkederne nu igen blevet mere nervøse.

Globale aktier er kommet historisk stærkt fra start i 2019, delvis på grund af håbet om en handelsaftale mellem de to stormagter og dels på grund af mildere toner fra den amerikanske centralbank om renter. Det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks er steget 11,4 pct. i 2019, hvilket gør det til den bedste start på et nyt år siden 1987. Det kinesiske CSI 200-indeks er hoppet hele 22 pct., mens det danske eliteindeks C25 er klatret 10,4 pct.