Efter flere års fest: Banker spår mindre afkast i C20 i 2016

Efter flere år på stribe med store kursstigninger for danske aktier ser 2016 til at byde på markant mindre afkast.

Læs mere
Fold sammen

De danske aktier er i den dyre ende, og de største afkast skal muligvis findes uden for Danmark.

Det vurderer flere danske banker, kort før 2015 går på hæld.

- Det danske aktiemarked kommer nok til at have mindre afkast i 2016 end i år. Vi tror ikke, at det danske aktiemarked kommer til at overpræstere, som det har gjort over en lang årrække, siger Ib Fredslund Madsen, aktiestrateg i Jyske Bank.

De seneste år har været en sand fest, hvis man har investeret i danske aktier. 2012 gav et afkast på 22,3 pct. i C20 Cap-indekset, i 2013 var det 32 pct., 2014 gav et afkast på 17,6 pct., mens det i 2015 har været på omkring 26 pct.

- Det kunne godt tale for, at vi skal have lidt moderation ind, men meget afhænger af, hvordan det kommer til at gå i medicinalbranchen, for meget af det danske marked er jo bundet op på den front, siger Ib Fredslund Madsen.

Han henviser til aktier som Novo Nordisk og Genmab, der har haft et fremragende 2015, mens det har været noget mere afdæmpet for medicokoncernen Coloplast, der har haft en stort set flad kursudvikling i det forløbne år.

Jyske Bank spår et afkast på 6 pct. for de danske aktier næste år, mens banken for europæiske aktier regner med 7-8 pct. afkast.

Hos Sydbank har man ligeledes en forventning om, at 2016 bliver lidt mere normalt.

- Vi kigger ind i et år, hvor investorerne efter nogle fantastiske år må belave sig på mere gennemsnitlige afkast, end vi har været vant til, siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Sydbank mener dog alligevel, at danske aktier er et godt sted at være, da mange af de større danske aktier er kvalitetsselskaber, som er fint positioneret mod global uro.

- Det vil blive væsentligt lavere afkast næste år, men stadigvæk attraktive afkast set i lyset af de lave renter, som vi har mange steder.

- Jeg ville blive meget overrasket over et afkast på 15 pct., men jeg mener stadigvæk, at kvaliteten i mange danske selskaber er høj, hvilket giver plads til yderligere kursstigninger i 2016, siger Jacob Pedersen.

Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, vil slet ikke komme med bud på, hvor man kan forvente sig mest afkast i det kommende år.

Han mener, at man som investor bør være særdeles selektiv i 2016 og fokusere på enkeltaktier frem for indeks eller sektorer.

- Hvis man som investor skal have succes i 2016, så tror jeg, at man skal være meget selektiv. Dem, som blot investerer i indeks - altså den passive investor - får det svært.

- Man er nødt til at forholde sig meget specifikt til hver enkelt aktie. I mine øjne skal man passe på med at kigge på regioner eller brancher. Man risikerer at få en masse skrammel med, siger Henrik Drusebjerg.

Han begrunder det blandt andet med, at der er uhyre stor forskel på, hvordan de store økonomier har det rundt i verden.

- Jeg mindes ikke at have set en verdensøkonomi, der er så differentieret. USA er godt inde i et lavvækst-scenarie, Europa er kun lige begyndt.

- Kina er ved at sætte farten ned, mens Japan ikke kan komme ud af stedet. Derimod er der fuld fart på Indien, mens Brasilien er inde i en dyb recession, siger Henrik Drusebjerg.

Men ser man på aktier i et bredt perspektiv, regner Carnegie med et afkast på 5-8 pct. på verdensplan i 2016.

- Det er et forholdsvis moderat opsving, som kører videre, så kan man lave 5-8 pct. afkast, så kan man være meget tilfreds. Skal man lave mere end det, så skal man turde være meget, meget selektiv, siger Henrik Drusebjerg.

Hos Jyske Bank mener Ib Fredslund Madsen, at der kan være fine perspektiver i at kigge lidt væk fra landets grænser, hvis man vil forsøge at få et højere afkast.

- Som dansk investor kan det være en god idé at sprede sig lidt ud over grænserne, og her vurderer vi blandt andet, at der kan være perspektiv i emerging markets-lande.

- Her er aktierne overordnet set billigere, og der er mulighed for kursstigninger. Omvendt er risikoen til gengæld også noget højere her, siger Ib Fredslund Madsen.