ECB-rentenedsættelse vil kræve yderligere svaghed

Nordeas økonomer tror ikke, at Den Europæiske Centralbank, ECB, vil sænke renten yderligere, med mindre situationen i euroregionen forværres.

Foto: KAI PFAFFENBACH

Nordeas økonomer tror ikke, at Den Europæiske Centralbank, ECB, vil sænke renten yderligere, med mindre situationen i euroregionen forværres. Det fremgår af en kommentar fra storbanken, efter at ECB tidligere torsdag som forudset af de fleste økonomer fastholdt den ledende rente på 0,75 pct.

- På pressekonferencen fastholdt centralbankchef Mario Draghi mere eller mindre erklæringen fra december, hvilket efter vores mening betyder, at døren er helt åben for yderligere lempelser fra ECB, men at det vil kræve yderligere økonomisk svaghed, skriver chefanalytiker i Nordea Anders Svendsen.

Nordea hæfter sig dog ved, at Draghi i forbindelse med spørgerunden slog fast, at der denne gang var enighed om at fastholde renten, hvor rentemødet i december havde indholdt en diskussion af en mulig rentenedsættelse. Samtidig lagde centralbankchefen vægt på den seneste bedring i tillidsindikatorerne og forbedrede forhold på de finansielle markeder i forhold til, at der denne gang var fuld enighed om at fastholde renten. Dette indikerer ifølge Nordea en marginalt mindre lempeligt indstillet (dueagtig) ECB.

At ECB på mødet tilbage i december havde rigelig med ammunition for at sænke rente, men ikke gjorde det, er ifølge Anders Svendsens opfattelse et tegn på, at ECB er meget tilbageholdende med at sænke renten yderligere. Der skal formentlig yderligere finansiel stress til, før ECB sænker renten, lyder det.

Nordea venter som udgangspunkt ikke, at der kommer yderligere lempelser fra ECB. Den holdning deles af Danske Bank, som også hæfter sig ved meldingen om, at rentebeslutningen var enstemmig.

- Vi forventer, at det er slut med rentesænkninger, og at ECB kommer til at holde renten uændret på det nuværende meget lave niveau resten af året - og måske også hele næste år, skriver europaøkonom Frank Øland og fortsætter:

- Der er imidlertid fortsat masser af modvind i euroområdet, ikke mindst pga. de massive finanspolitiske opstramninger i en række lande, så væksten bliver næppe prangende foreløbig.