ECB gør det helt rigtige - Danske Bank

 

Den Europæiske Centralbank gør det helt rigtige, når den pumper en masse ekstra likviditet ud i pengemarkedet i disse dage. Det konstaterer cheføkonom hos Danske Bank, Carsten Valgren.

 

- ECB's reaktion er en konsekvens af, at der mangler likvidtet i markedet. Hvis ikke ECB havde gjort noget, så havde jeg kritiseret dem for det, siger Carsten Valgren til RB-Børsen.

 

- Jeg er imponeret over, at ECB har været rimelig hurtigt ude ved bolden. De sender et signal om, at de vil tildele alt det likviditet, som markedet kan ønske sig, så længe bankerne opfylder de kollaterale betingelser (stiller den nødvendige sikkerhed, red), forsætter han.

 

Noget uventet måtte den franske storbank BNP Paribas torsdag erkende store tab som følge af problemerne med de amerikanske subprime lån. Det fik dag-til-dag interbank-renten (renten som bankerne låner penge til hinanden af indbyrdes) til at stige markant, og der opstod mangel på likvider i markedet.

 

- ECB sender et klart signal om, at de ikke vil se en dag-til-dag rente, der ligger langt væk fra eurorenten på 4,0 pct. De forsøger at fortælle markedet, at det skal tage det roligt og ikke gå i panik. Det havde været langt mere problematisk, hvis ikke ECB var gået ind, så havde dag-til-dag renten ligget væsentligt væk fra de 4,0 pct. nu, forklarer Carsten Valgren.

 

Manglen på likviditet er først og fremmest en konsekvens af, at bankerne ikke tør låne penge til hinanden, når først en storbank som BNP Paribas har vist, at den har problemer.

 

- Det handler om, at de er bange for at lån penge ud til andre, som kan sidde med store tab. Når først bankerne begynder at holde på likviditeten, så stiger prisen på likviditet, og det bliver endnu mere attraktivt at holde på den. En centralbank som ECB's rolle er her at være "lender of last resort" og sørge for at stille den likviditet til rådighed, som der mangler, siger Carsten Valgren.

 

Torsdag sendte ECB ekstra 95 mia. euro ud i likviditet ved en en-dagsauktion. Da det beløb forsvandt fra markedet fredag, tildelte ECB yderligere 61 mia. euro. Det er aldrig før set, at ECB har reageret så voldsomt på en krisesituation. Dagen efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001 var der en ekstraordinær tildeling på 69 mia. euro fra ECB's side.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )