Dysfunktionelle politikere sender renten ned igen

Den fastlåste politiske situation vedrørende det amerikanske budget og den hastigt nærmende overskridelse af gældsloftet sendte igen de amerikanske renter ned torsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gordiske knude, som Kongressen i Washington har bundet, synes ikke at kunne løses op, og investorernes måben over den rygende politiske uenighed, får nervøsiteten for, at USA må gå i betalingsstandsning til at brede sig i stadigt større cirkler.

Den toneangivende amerikanske statsobligation - den 10-årige T-bond - sluttede med en rente på 2,61 pct., hvilket var 1 basispoint eller 0,01 pct.point lavere end onsdagens slutniveau.

Den 10-årige T-bond handles torsdag morgen med en rente på 2,62 pct. på markedet i Tokyo.

Den politiske krise i Washington, hvor store dele af statsapparatet er lukket ned og medarbejderne sendt på ufrivillig orlov, betyder, at fredagens ellers essentielt vigtige data fra arbejdsmarkedet ikke bliver offentliggjort. Jobskabelsen er en af den amerikanske centralbanks vigtigste pejlemærker i forhold til, om de pengepolitiske stimuli i form af de månedlige obligationsopkøb for 85 mia. dollar skal reduceres, og uden arbejdsmarkedsrapporten vil Federal Reserve ikke kunne vurdere tilstanden på dette vigtige marked.

Investorerne fik ikke meget hjælp torsdag fra dagens nøgletal. De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, faldt mere end ventet i september, idet indekset landede på 54,4 fra 58,6 måneden før. Økonomer havde ifølge Bloomberg News forudset et fald, men kun til indeks 57,0.

Den ugentlige opgørelse over nytilmeldte ledige viste 308.000 i sidste uge, mens der ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var ventet 315.000 nye ledige.

Den stigende nervøsitet over en eventuel betalingsstandsning er forståelig. For konsekvenserne kan blive uoverskuelige, fremgår det af en rapport fra det amerikanske finansministerium.

- Ikke alene vil de økonomiske konsekvenser af en misligholdelse være store, men konsekvenserne i form af høje renter, reducerede investeringer, højere gældsbetalinger og langsommere økonomisk vækst, kan vare i mere end en generation, skriver finansministeriet.

En betalingsstandsning vurderes at udløse nedjusteringer af USA's kreditværdigehed fra de internationale kreditvurderingsbureauer. S&P fratog USA den hidtidige AAA-kreditvurdering i forbindelse med den politiske hårdknude om gældsloftet mellem Obama og Kongressen om en forøgelse af gældsloftet i august 2011. Det udløste en kursfald i S&P 500-indkset på mere end 11 pct. på tre dage.