Dyr uge i C20: Novos pengekasse har mistet 42 milliarder

Det har været en dyr uge for Novo A/S, pengetanken hos Novo Nordisk Fonden, der har måttet se skuffende regnskaber fra sine store investeringer æde af værdierne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en dyr uge for Novo A/S, pengetanken hos Novo Nordisk Fonden, der har måttet se skuffende regnskaber fra sine store investeringer æde af værdierne: Hele 42 mia. kr. har fonden lidt i urealiseret kurstab på seks handelsdage.

Sidste fredag skuffede Novo Nordisks halvårsregnskab aktionærerne og gav et kæmpe kursknæk. Onsdag fulgte Novozymes efter med et regnskab, der viste svag vækst og også udløste kursfald. Torsdag var det så FLSmidths tur til at give aktionærerne en skræk i livet.

Novo Nordisk Fonden ejer via Novo A/S mere end en fjerdedel af de to førstnævnte og mindst 15 pct. af FLSmidth. Og med de seneste års voldsomme vækst i Novo Nordisk er det efterhånden værdier for langt over 300 mia. kr., fonden bestyrer.

2016 har dog ikke været specielt god for fondens pengekasse. C20-investeringerne for Novo A/S, der også tæller Chr. Hansen, har siden nytår mistet en femtedel af deres værdi, eller i alt 61,5 mia. kr., inklusive den seneste uge og korrigeret for udbytte.

Til sammenligning er C20 Cap-indekset i år faldet 1,9 pct. - eller steget 5,6 pct. - hvis man medregner afkast fra udbytter.

Uden for C20 har Novo A/S' investering i NNIT dog udviklet sig positivt, mens Veloxis-ejerandelen på 42,7 pct. har trukket i modsat retning. De to udgør dog kun omkring 1 pct. af Novos investeringer i børsnoterede papirer, mens Novo Nordisk-andelen udgør fem sjettedele.

Novo A/S' samlede aktiver voksede i 2015 med 123 mio. kr., ikke mindst på grund af en stigning på mere end 50 pct. i Novo Nordisk. Det var et "rigtigt godt år" for investeringsselskabet, skrev det i årsregnskabet. I februar 2016 valgte det dog at skille sig af med den administrerende direktør, Eivind Kolding.