Dyr olie + billig dollar = billige aktier?

Aktieinvestorerne må belave sig på flere og større udsving i 2008, end det har været sædvane i de senere år. Årsagen er usikkerhed om den amerikanske økonomi, renteudviklingen og en høj oliepris. Men der kan stadig gøres gode handler på aktiemarkedet.

2007 så længe ud til at fortsætte de gode takter på aktiemarkedet med pæne stigninger til C20-indekset. Men så kom der dårlige nyheder fra USA: Dollaren fortsatte sit fald, og oveni kom der en subprime-krise på boligmarkedet.

Kombineret med stigende oliepriser blev det til en cocktail, der fik verdens aktieindeks til at falde kraftigt og sætte det meste af fremgangen i hele 2007 over styr.

2008 tegner til at give endnu større udsving, end vi har set i år. Det mener cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

”Vi ser et mere volatilt miljø med høj usikkerhed om, hvad der vil ske i 2008. Så det handler om, hvor høj ens risikotærskel er,” siger Steen Bocian.

Danske Bank vurderer, at dollaren de kommende måneder kan falde helt ned til en kurs på 4,80 i forhold til danske kroner.

”Risikoen for et større skred i dollarkursen er til stede, så det er udmærket at være lidt afventende i forhold til dollaren. På lang sigt skal dollaren nok blive stærkere igen – især hvis der viser sig tegn på, at det går knap så skidt i den amerikanske økonomi.”

Såvel Sydbank som Saxo Bank forventer derimod en stigende dollarpris.

Også omkring olieprisen er bankerne uenige. Steen Bocian tror, at olieprisen vil falde lidt tilbage over det næste års tid og stabilisere sig på omkring 80 dollar pr. tønde, mens Sydbank vurderer, at prisen vil være svagt stigende i 2008. Saxo Bank mener sågar, at olieprisen vil stige til mellem 140 og 150 dollar pr. tønde frem til udgangen af 2008.

Og hvad betyder det så for aktiemarkedet? Jo, som situationen tegner sig lige nu, handler det om at være afventende over for dollarfølsomme virksomheder, og flere analytikere peger også på, at man skal være forsigtig med danskorienterede aktier på grund af frygt for lønpres og lavere vækst. I stedet skal man på den kortere bane vende blikket mod de virksomheder, der agerer i Asien, mens danske finansaktier kan være attraktive på lidt længere sigt.

Læs mere i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 14. december.