DSV presset af Kuehne og G4S af ISS køb

Det danske aktiemarked åbner positivt mandag morgen sammen med resten af de europæiske indeks. To selskaber er dog presset.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for recession er mindsket og der er håb om en europæisk plan for gældskrisen. DSV-aktionærer får dog ikke del i festen efter den schweiziske konkurrent Kuehne Nagel skuffede med sit regnskab for tredje kvartal. Det samme er tilfældet for G4S' investorer efter mia-købet af unoterede danske ISS.

Det toneangivende C20 indeks stiger fra start med 0,6 pct. til indeks 351,30. I toppen ligger FLSmidth, der stiger med 2,40 pct. til kurs 329 i lyset af optimismen omkring verdensøkonomien og solide stigninger til råvareaktierne i USA og Asien fredag og natten til mandag. Vestas stiger med 2,0 pct. til kurs 95,15 på trods af, at storbanken UBS har sænket sit kursmål med 20 pct. til 80 kr. per aktie.

Carlsberg stiger 1 pct. til kurs 361,20 efter selskabet selv har meldt ud, at man er svært tilfreds med resultaterne af kvalifikationen til Europamesterskaberne i fodbold, der afholdes i Polen og Ukraine i sommeren 2012.

- Der er ingen tvivl om, at et fodbold-EM giver et mersalg. Det betyder helt klart noget for volumen, og det må få armene op ude hos Carlsberg, at rigtigt mange af deres store markeder er med. De har sjældent haft en slutrunde, hvor så mange af deres store markeder er med til noget, som de selv sponserer. Der bliver mulighed for rigtigt mange spændende kampe, som alle fodboldtilhængere gerne vil se. Også selv om det ikke er deres "eget" land ikke spiller, siger senioraktieanalytiker, Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank til Jyllands-Posten.

Så gør det mindre, at spanske Banco Santander har sænket sin anbefaling fra "køb" til "hold" og sit kursmål til 400 kr. per aktie.

DSV ligger med en afdæmpet stigning på 0,6 pct. til 99,30 kr. efter konkurrenten Kuehne Nagel har måttet skuffe markedet med sin rapport for tredje kvartal. Kuehne Nagel omsatte i tredje kvartal for 4,81 mia. schweizerfranc mod 5,33 mia. franc i samme periode sidste år. Resultatet dykkede med 16 pct. til 142 mio. franc mod ventet 158,4 mio. franc.

- Det er svært at sætte en finger på, hvor de er ramt. Men de skuffer, det gør de. De brede linjer er, at containermarkedet er stabilt set på volumen, lufttransporten er gået helt i dørken mens vejtransportdelen klarer sig udmærket. Det faktum, at Kuehne Nagel skuffer på indtjeningen bør dog sætte begge aktier under pres, sagde DSV-analytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen forud for markedets åbning.

De dansknoterede aktier i sikkerhedsgiganten G4S styrtdykker med 11,2 pct. til kurs 21,27 efter den verdensomspændende virksomhed har købt danske ISS for 44,3 mia. kr. eller 130 kr. per aktie. I England falder G4S med 11,5 pct. til 249,9 pence per aktie.

Den nye servicegigant får mere end 1 mio. medarbejdere i 130 lande med en samlet omsætning på 15,9 mia. pund. Omkring 25 pct. af omsætningen kommer fra hurtigtvoksende økonomier. Topledelsen vil komme fra køberen G4S, hvis administrerende direktør og finansdirektør fortsætter i samme stillinger i den sammenlagte koncern. Ejerne af ISS, kapitalfonden EQT og Goldman Sachs Capital Partners, har gjort en rigtig god handel i det aktuelle marked. Det vurderer virksomhedsobligationsanalytiker i Jyske Bank Martin Bo Hansen.

- Børsnoteringen i marts, der blev aflyst, så ud til at ende med en pris på lidt over 100 kr. pr. aktie. Dagens pris lyder i stedet på ca. 130 kr. pr. aktie. Således har ejerne fordoblet det investerede beløb siden købet i 2005, konstaterer han.