DSV-aktien begrænsede kurstabene

De danske aktier fastholdt en svag fremgang, til trods for eftermiddagens amerikanske BNP opgørelse, hvor især privatforbruget skuffede. C20-indekset sluttede ugen 0,36 pct. højere i 311,23

Ordreaktuelle FLS og Mærsk så pæne stigninger, mens DSV skuffede fælt i sit regnskab for andet kvartal og tyngede indekset sammen med Novo Nordisk.

- DSV slap lidt billigt efter halvårsregnskabet, som skuffede på flere punkter. Det virker til, at DSV blev understøttet af short covering (afdækning af salgspositioner). Fokus har fredag været på DSV, men ellers har FLSmidth og Vestas fået opmærksomhed grundet ordrerne, og APM steg på meldinger om ratestigninger hos konkurrenter. Generelt har udsvingene været moderate, og amerikansk BNP lagde en dæmpe på markederne, men investorer bruger også faldene til at gå i markedet efter de seneste ugers stigninger, udtalte afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen fra Sydbank til RB-Børsen.

DSV lukkede 2,7 pct. lavere i kurs 72, efter at have ligget med fald over 8 pct. tidligere efter sit halvårsregnskab. Transportkoncernen skuffede hele vejen ned igennem resultatopgørelsen, og sænkede samtidig omsætnings- og indtjeningsforventningerne til 2009. Det er den økonomiske krise, som rammer transportkoncernen, og koncernen skriver, at særligt maj og juni har været pressede. Antallet af ansatte i DSV er allerede reduceret over 10 pct. siden 1. oktober sidste år, men reduktionerne skal fortsætte, oplyste DSV i halvårsmeddelelsen.

FLSmidth sluttede en solid uge med en 4,1 pct. fremgang til kurs 227. Selskabet fik fredag endnu en storordre på 420 mio. kr., og ordren var ligesom torsdagens fra Indonesien. FLSmidth har før vurderet, at ordrerne på cement ligger derude og venter, men det kommer dog stadig som en overraskelse, at FLSmidth har hevet to ordrer på 420 mio. kr. hjem i løbet af to dage, sagde aktieanalytiker Stig Frederiksen fra ABG-Sundall til RB-Børsen.

- Forventningerne til selskabet, specielt i form af de her store annoncerede ordrer, har været meget begrænsede. De fleste ventede, at der ikke kom noget som helst nyt. Det er også derfor vi ser, at kursen stryger så meget i vejret, hvilket ellers ikke ville ske ved enkeltordre, sagde Stig Frederiksen.

A. P. Møller - Mærsk steg 1,9 pct. til kurs 32.500. Det franske containerrederi CMA CGM hæver, ifølge brancheavisen Journal of Commerce, raterne over Atlanterhavet. Containerrederiet hæver som Maersk Line raterne med 400 dollar pr. tyve fods containerenhed og 500 dollar pr. 40 fods container.

Carlsberg steg 0,4 pct. til kurs 362,5. Konkurrenten Sabmiller har oplevede et europæisk organisk volumenfald i ølsegmentet på 7 pct. i selskabets første kvartal. Dermed var det europæiske fald større end de ventede 3 pct.

Investorerne søgte over i Novozymes, der steg 2,7 pct. til kurs 469,5, samtidig med at konkurrenten Danisco blev handlet 2,5 pct. lavere til kurs 255,5.

Vestas modtog endnu en ordre, og aktien steg 0,8 pct. til kurs 368. Ordren er på 41 stk. V90-2,0 MW-vindmøller, og er fra Cypern. Vestas oplyste, at ordren omfatter levering og idriftsættelse af vindmøllerne samt en femårig service- og vedligeholdelsesaftale.

RB-Børsen