Dramatiske aktiefald retter sig

Den kaotiske situation i Grækenland får de europæiske børser til at styrtbløde fra morgenstunden. Det danske aktieindeks falder med omkring 1,6 pct. mandag formiddag efter et indledende fald på mere end det dobbelte.

Foto: ARIS MESSINIS. De europæiske børser står til massive fald mandag morgen.
Læs mere
Fold sammen

De europæiske aktionærer står til at indkassere en øretæve af de helt store mandag med fald over alt de europæiske børser. Også i Danmark står det skidt til, da det danske eliteindeks falder med omkring 1,6 pct. mandag formiddag. Det er dog markant bedre end dagens udgangspunkt, da C20 Cap-indekset indledte med et fald på 4 pct.

Det er uroen i Grækenland, der får de europæiske børser til at styrtdykke. Vejen mod en løsning på de græske gældsproblemer tog en markant drejning hen over weekenden, da den græske premierminister midt i forhandlingerne meddelte, at han ville sende det seneste forslag fra landets kreditorer - ECB, IMF og EU-Kommissionen til folkeafstemning. Herefter mødtes eurogruppens finansministre lørdag og konstaterede, at der ikke var mere at forhandle om.

Grækenland har nu indført restriktioner på udtræk fra bankerne på 60 euro pr. dag, der som minimum skal løbe frem til folkeafstemningen.

Hos Nordea har kaosset i Grækenland fået den konsekvens, at banken har sænket sin anbefaling af europæiske aktier fra »overvægt« til »neutral«, mens synet på amerikanske til gengæld er blevet hævet.

»Europa har været en af investorernes favoritter i år, risikopræmierne er faldet og de europæiske aktier har klaret sig markant bedre end det generelle marked. Forlængelse af krisen og fornyet usikkerhed vil få investorerne til igen at kræve en højere risikopræmie og samtidig vil det sætte euroen under pres. Både vækst og indtjeningsmæssigt vil det også være de europæiske aktier, der lider mest, jo længere krisen trækker ud. Summen af disse ting får os til at anbefale en neutral eksponering til europæiske aktier,« skriver Nordea i en analyse.