Dramatiske aktiefald i USA

Det amerikanske aktiemarked dykkede dramatisk fredag og måtte indkassere det største tab i 2015. Dow Jones-indekset lukkede efter sin værste uge siden 2011.

Store fald på de amerikanske aktiemarked fredag. De store dyk over hele verden sket ifølge aktieeksperter hovedsageligt som en konsekvens af en frygt for en økonomisk tilbagegang anført af Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en blodrød dag på de asiatiske og europæiske aktiemarkeder fulgte det amerikanske marked trop med store fald fredag.

Faldende var så store, at der var tale om de største dyk i næsten fire år. Dow Jones-indekset er nu 10 procent under rekorden i maj.

Dow Jones faldt med 531 point i løbet af ugen, hvilket gør den forløbne uge til den værste for indekset siden 2011. S&P-indekset faldt i løbet af ugen med 5,7 procent.

De store dyk over hele verden sket ifølge aktieeksperter hovedsageligt som en konsekvens af en frygt for en økonomisk tilbagegang anført af Kina.

En serie af mindre gode nyheder om den kinesiske økonomi stimulerer frygten. Fredag morgen rapporterede den kinesiske regering, at industriproduktionen i juli var på det laveste niveau i seks år. Men allerede i sidste uge blev nervøsiteten antændt, da det kinesiske styre devaluerede den kinesiske valuta. Samtidig sås der tvivl om, hvorvidt den kinesiske økonomi virkelig voksede med 7 procent i år, som det blev rapporteret for nylig.

Men der er flere faktorer, der stimulerer lysten til at sælge aktier. F.eks. har investorerne i USA allerede forberedt sig på, at den amerikanske centralbank hæver sin toneangivende rente i september. Men signalerne har været uklare. Samtidig fortsætter oliepriserne med at dykke og i USA er priserne på olie nu tilbage på et niveau, der ikke er set siden 2009.

De dårlige tal skal dog også ses i det lyst, at de amerikanske aktieindeks nåede et rekordniveau tidligere i år, efter at der har været tale om tocifret vækst i de seneste tre år.