Dramatisk dyk for den toneangivende rente

Det er næsten græske tilstande, der præger den danske renteudvikling mandag formiddag.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Et drama udspiller sig på det danske obligationsmarked mandag formiddag, hvor renten på den toneangivende tiårige statsobligation styrtdykker til 0,13 pct. eller med hidtil usete 23 basispoint i forhold til slutniveauet fredag eftermiddag.

Dermed er det næsten græske tilstande, der præger den danske renteudvikling. I Athen falder den toneangivende rente 36 basispoint. Men det er vel at mærke fra et niveau, hvor renten er over 10 pct.

Den isolerede danske renteudvikling reflekterer Nationalbankens massive indsats for at holde styrkelse af den danske kr. over for euro i skak. Over det seneste par uger har centralbanken hele tre gange nedsat sine ledende rentesatser.Fredag valgt Nationalbanken at tage endnu et valutaværktøj i anvendelse ved at stoppe salget af statsobligationer med det formål at presse de lange renter ned og få investorerne til at sende deres kapital andre steder hen end i den bugnende valutakasse i Havnegade.

Mandag formiddag er den danske kr. faktisk mikroskopisk svækket. Nemlig til 7,4442 kr. per euro fra 7,4441 kr. per euro fredag eftermiddag, men hen over formiddagen var der svingninger fra 7,4423 kr. til 7,4474 kr. per euro.

I Tyskland ligger den tiårige rente en kende lavere i 0,3 pct., og dermed er rentespændet mellem den tyske og den danske tiårige rente negativt for første gang siden 2012.Nu afventer markedet tirsdagens tal for den danske valutareserve. Det forventes, at Nationalbanken har interveneret kraftigt i markedet, og at stigningen i reserverne af udenlandsk valuta derfor vil vise sig rekordstor. 100 mia. kr. - eller mere - skønnes at være niveauet for den historiske stigningen.

I den mere konventionelle afdeling er der udsigt til de amerikanske nøgletal for PCE-prisdeflator, personlig indkomst og forbrug samt ISM-Industri, der kommer mandag eftermiddag. Indkomsterne ventes at stige 0,2 pct., forbruget ventes at falde 0,2 pct. og deflatoren ventes at falde 0,3 pct. på månedsbasis.

Fredag offentliggøres den væsentligste datasæt for amerikansk økonomi, jobrapporten, der ventes at vise en stigning i antallet af nye job uden for landbruget på 235.000 og en uændret ledighed på 5,6 pct.