Dramatisk aktieår i vente

Kreditkrisen vil formentlig fortsætte langt ind i 2008, og man skal ikke sætte næsen op efter store kursstigninger. Der er formentlig nye voldsomme udsving i vente, mener aktieeksperter.

Et nyt turbulent aktieår med voldsomme kursudsving står for døren. Efter mere end fem måneders heftig finansuro er der stadig intet, der tyder på en bedring, og vi kan meget vel begynde året med nye kraftige kursfald.

Det vurderer flere aktieeksperter over for Berlingske Business.

Aktiestrateg Morten Kongshaug fra Danske Bank understreger, at man ikke skal sætte næsen op efter, at jubelårene fra 2003 til 2006 kommer tilbage. Vi kan snarere forvente et marked på nogenlunde samme niveau om et år, men med voldsomme udsving undervejs, mener han.

»I løbet af 2008 kan vi formentlig vente nye midlertidige korrektioner i markedet på 10-12 procent, ligesom vi har set et par gange i 2007. Men markedet vil formentlig gå op igen, og derfor kan det være en god idé at investere i kølvandet på en periode, hvor markedet er faldet kraftigt,« siger Morten Kongshaug.

Han mener ikke, at der er grund til at kaste sig ud i markedet med nye investeringer fra årets begyndelse. Der er nemlig stor usikkerhed om udviklingen i den amerikanske økonomi, hvor boligpriserne er på kraftig nedtur. Samtidig er det især i første halvår vanskeligt at se lysere tider, understreger Morten Kongshaug.

»Løsningen på kreditkrisen er at finde, hvor det begyndte: Husmarkedet i USA. Andet halvår af 2008 bliver formentlig lidt bedre end første halvår, men meget afhænger af, om man forventer recession i USA. Det forventer vi ikke,« siger han.

Han henviser til, at den finansielle uro i 2007 blev udløst af problemer på det amerikanske boligmarked. Millioner af boligejere med lav kreditværdighed har nemlig problemer med at tilbagebetale deres lån, og da deres boliger samtidig er faldet i pris, har mange banker lidt store tab. Tabene har spredt sig som ringe i vandet og ført til en usikkerhed og en kreditopstramning, der har påvirket både amerikansk og europæisk erhvervsliv.

Uroen fortsætter
Aktierådgivningschef i Nordea, Bjarke Østergaard, forventer ligesom sin kollega i Danske Bank, at de store udsving på aktiemarkederne vil fortsætte i 2008.

»Vi har været for godt vant i mange år. Det er ikke normalt, at aktiemarkedet stiger så markant flere år i træk, som det var tilfældet fra 2003 til 2006. Et år som i år er måske i virkeligheden mere normalt set i historisk perspektiv,« siger Bjarke Østergaard.

Ligesom Morten Kongshaug fremhæver han den amerikanske økonomi som den største usikkerhedsfaktor netop nu. Boligmarkedet er i alvorlig krise, og amerikanernes friværdi falder nu måned for måned. Den nyeste statistik viser, at antallet af bolighandler er faldet med 21 procent på et år, og at et typisk parcelhus er faldet med omkring 15 procent siden august sidste år.

»Men hvis økonomien kun kommer på kortvarig nedtur, ser det bedre ud. Aktiemarkedet handler frem i tiden, så optimismen kan komme tilbage, hvis vi begynder at se nye tegn på økonomisk vækst,« siger Bjarke Østergaard.

Han forventer, at USA rider stormen af og undgår en recession. Derfor er Nordeas hovedscenarium et afkast på aktiemarkedet på 7-10 procent i 2008.

»Men der er langt større usikkerhed i markedet end de forrige år, og hele verden holder øje med den amerikanske økonomi. Det er bestemt ikke givet, hvordan det kommer til at gå i USA,« siger Bjarke Østergaard.

Strammere lånevilkår
Morten Kongshaug fra Danske Bank fremhæver, at alle nu afventer den realøkonomiske effekt af kreditkrisen. Kundernes kreditvilkår er nemlig strammet op, og både sunde og usunde kunder får øget rentebyrde som følge de strammere lånevilkår.

»Markedet er delt mellem dem, der tror på recession og dem, der tror, at markedet overlever. Jeg tror på det sidste, men det amerikanske husmarked skal stabilisere sig, før optimismen vender tilbage,« siger Morten Kongshaug.

Han mener, at mange af de selskaber, der er særligt eksponeret mod det asiatiske marked, hvor væksten fortsat er høj, kan blive interessante investeringer i 2008. Omvendt bør man nok være ekstra varsom med meget dollarfølsomme selskaber, der er særligt eksponeret mod USA.