Drama i aftes: Overraskende bud på TDC kan udløse magtkamp og børsfest

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en ny og spændende dag med fokus på erhvervslivet. Og netop i dag er det værd at følge særligt godt med. For i går aftes kunne dagbladet Børsen fortælle om et noget overraskende købstilbud på danske TDC, der helt sikkert vil kunne ses på kursudviklingen i dag - det vurderes at den kan stige markant.

1
Pensionskasser vil have fingrene i TDC

Der er lagt op til lidt af et drama i et spil om magt og milliarder i TDC.

Et konsortium bestående af de danske pensionskasser ATP, PFA og PKA og den australske investeringsbank Macquarie har & Real Assets Europe Limited har meldt sig på banen for at købe TDC. Det er seriøse bydere med dybe lommer. Angiveligt har de budt i omegnen af 48 kroner per aktie, hvilket må betegnes som en pæn overpris i forhold til de cirka 38 kroner, som aktie har ligget i over en længere periode. TDC har onsdag aften bekræftet, at det har modtaget et indikativt bud, der er blevet afvist. Det er en relativ kortfattet meddelese, hvor selskabet ikke forholder sig med et ord til prisen.

Til gengæld skriver bestyrelsen, at den er tryg ved udsigterne til, at TDC får skabt værdi med den store sammenlægning med MTG, som blev annonceret tidligere på måneden.

Tag ikke fejl. Det her er en kæmpe presbold for ledelsen i TDC, der i flere år har kæmpet med hård konkurrence og manglende vækst. Med MTG-fusionen tog ledelsen et dristigt valg, men det var ikke nødvendigvis en beslutning, som alle aktionærer var lige begejstret for. Nu har betyrelsen så sagt nej tak til et attraktivt købstilbud, og det betyder, at der i den grad skal leveres vækst i de kommende år, vurderer flere iagttagere.

»Blækket er knapt tørt på aftalen med MTG Nordic, før pensionskasserne har forfattet et indikativt bud. Uanset hvad udfaldet bliver, kan det næppe undgås at ledelse/bestyrelse kommer under pres for at demonstrere, at de ved egen kraft ikke kun kan matche, men overgå buddet selv indenfor en kortere periode på en til to år,« vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Også Søren Linding, der er virksomhedsredaktør på Finans.dk, tolker det som et tilbud på et helt igennem ubelejligt tidspunkt.

»Det er næppe urimeligt at antage, at en stor del af TDC's aktionærer foretrækker at tage imod et kontant tilbud i størrelsesordenen kurs 48-50 kr. i stedet for at vente på, at gevinsterne fra en risikabel fusion materialiserer sig om 2-3 år,« skriver han i en kommentar på Finans.dk.

Per Hansen fra Nordnet forventer, at aktien vil stige markant i kølvandet på et tilbud, der værdisætter selkabet 8 milliarder kroner højere. 10 procent er ikke utænkeligt, vurderer han.

Business.dk anbefaler:

»Jeg går ud fra, der er nogen, som ikke bryder sig om, at jeg er kæreste med Pernille«

Efter flere dages markeds-panik: Her er 4 forklaringer på, at aktierne gik i gulvet

En utålmodig sjæl med AGF-hjerte vil være Coops førstemand

2
Falcks hemmelige arkiv om konkurrenten

Falck havde travlt, da det hollandske selskab Bios i 2014 udfordrede den danske virksomhed og forsøgte at drive ambulancekørsel i Danmark. En intern brevveksling mellem Falck og Konkurrencestyrelsen – som Berlingske er i besiddelse af – afslører, at Falck indsamlede store mængder materiale om konkurrenten.

Præcist hvad, materialet indeholder, er endnu uklart. Men Bios har forsøgt at få et indblik i, hvad Falck sammen med flere anerkendte PR-folk indsamlede i perioden. Bios mener, at de danske regler for aktindsigt giver mulighed for det, men indtil videre kæmper Falcks advokater imod, fordi den danske virksomhed mener, at det vil skade dens forretning.

3
Private millionærer skyder penge i statens investeringsfond

En gruppe millionærkunder fra Jyske Bank har samlet smidt 100 mio. kr. ind i statens investeringsfond Dansk Vækstkapital II. Et helt nyt marked, som bør få politikerne til at overveje at privatisere Vækstfonden, mener ekspert.

Det skriver Finans.dk

Navnene bag millionerne er ukendte, men for første gang har private investorer samlet indskudt 100 mio. kr. i statens investeringsfond Dansk Vækstkapital II.

4
Fagforbunds-bryllup kan falde før målstregen

Fusion eller ikke fusion? Det er det spørgsmål, der stilles blandt fagforbundene LO og FTF disse dage.

De to organisationer, der repræsenterer alt fra sygeplejersker til elektrikere over bankansatte og smede, har i tre år arbejdet på at slå sig sammen. De vil i så fald repræsentere op mod halvanden million danske fagforeningsmedlemmer.

Men fusionen kan risikere at falde til jorden. Fredag skal toppene i LO og FTF hver for sig beslutte, om de vil gå videre med fusionen. Hvis de siger ja, så er sidste skridt kongresser for forbundenes delegerede i april.

3 ting at markedet skal holde øje med

Chefstrateg i Nordea, Philip Jagd, serverer hermed tre ting, som de professionelle investorer holder øje med i dag.

  • Morgenens stærke kinesiske handelstal tegner godt for europæiske selskaber, der har en større omsætning i Asien end bl.a. amerikanske selskaber. Europæiske forbrugsaktier vil derfor klare sig bedre end et generelt blødt aktiemarked
  • Kl 13.00 er der renteudmeldinger fra den engelske centralbank (BoE), hvor markedet vil lytte efter reaktioner på og vurderinger af den aktuelle finansielle uro. Er BoE med til at dæmpe uroen, vil bl.a. finansaktier klare sig godt da de som udgangspunkt har højere rentemarginer som følge af den seneste tids rentestigninger.
  • På regnskabssiden får vi spændende tal fra råvareselskabet ArcelorMittal og den franske bank Societé Generale, som bliver gode signaler for hhv. tempoet i den globale og europæiske økonomi. På hjemmefronten er det DSV, der sender regnskabstal på banen og kan bryde med de ellers temmelig blandede danske regnskaber til dato, sammenlignet med overordentligt stærke regnskaber fra specielt de amerikanske selskaber.

Det sker i dag:

kl. 7.30: regnskab fra DSV
Regnskaber fra  Lån & Spar, Gyldendal,
Skjern Bank, Nordjyske Bank,
Spar Nord, Rockwool, DFDS, Spk Sjælland

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter den stærkt volatile handel torsdag morgen, hvor en vending i det amerikanske futuresmarked fra fald til stigninger har sendt investorerne tilbage på banen med indkøbsvognen.

Nikkei 225 +1,4
Topix +1,2
Hongkongs Hang Seng +0,7
China Shanghai Composite -1,6
China CSI 300 -1,1
Taiwan Taiex -0,2
Sydkoreas Kospi +0,8
Indiens BSE Sensex +1,3
Singapores STI +0,4
Sydney ASX 200 +0,2