Drak 1,4 millioner færre øl

Briternes ølindtag er under kraftigt pres og i sidste kvartal af 2008 faldt ølsalget med næsten 10 procent. Dårligt nyt for Carlsberg, der allerede er presset på det britiske marked.

Det sidste år er ølsalget faldet støt i Storbritannien, hvilket blandt andet har kunnet mærkes i Carlsbergs salg, samtidig med at den britiske pubkultur er blevet sat under voldsomt pres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Fordommen om at briterne er et øltørstigt folkefærd, der gerne tager et smut forbi den lokale pub efter arbejde, skal formentlig snart revurderes.

Det sidste år er ølsalget faldet støt i Storbritannien, hvilket blandt andet har kunnet mærkes i Carlsbergs salg, samtidig med at den britiske pubkultur er blevet sat under voldsomt pres.

Og nu viser nye tal, at ølsalget i de britiske pubs fortsætter sit kraftige dyk. Ifølge puborganisationen British Beer and Pub Association faldt ølsalget hele 9,9 procent i sidste kvartal af 2008, og omregnet betyder det, at briterne drak 1,4 millioner færre pints, når de aflagde besøg på pubber, restauranter og barer i oktober, november og december. Det skriver Times Online.

I samme periode faldt ølsalget i supermarkederne, der ellers har været modstandsdygtigt mod de nedadgående kurver, med hele 6,5 procent.

Stærke i off-trade
Og de nye tal er skidt nyt for Carlsberg, der gennem længere tid har oplevet et salgsdyk på det britiske marked.

”Det er ikke nogen ny erkendelse for Carlsberg, at der er udfordringer i Storbritannien, men den negative trend, ser altså ud til at fortsætte,” siger Jens Houe Thomsen, aktieanalytiker hos Jyske Bank.

Den danske bryggerigigant måtte i tredje kvartal vinke farvel til ni procent af salget til den britiske restaurationsbranche, og har bebudet en lukning af bryggeriet i Leeds, for at spare på de britiske udgifter.

Carlsberg er nummer fire i Storbritannien med en markedsandel på 13 procent i on-trade markedet, altså salget i restaurationerne, mens den danske bryggerigigant sidder på 16 procent af off trade-markedet, altså salget i detailhandlen.

Og det kan i sidste ende hjælpe Carlsberg, at de er stærke i off-trade, hvor faldet i ølsalget trods alt er lidt mindre.

”De har en lidt bedre vægtning mod off-trade end gennemsnittet, og det kan betyde at de er relativt bedre rustet, men det redder selvfølgelig ikke indtjeningen,” siger Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank.

Indtjeningen per øl er sædvanligvis højere i resturationsbranchen, hvor enkeltprisen per øl er betydeligt højere.