Draghis Bazooka skærper jagten på afkast

Når Den Europæiske Centralbank mandag sætter gang i opkøb af statsobligationer for svimlende 8.500 milliarder kroner, vil det sende investorerne på omveje efter afkast, viser en undersøgelse fra kreditvurderingsinstituttet Fitch.

Centralbankchef Mario Draghi begynder et massivt opkøb af europæiske statsobligationer mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIA CHRISTODOULOU

Med stigende priser og i mange tilfælde negative renter vil investorerne i stigende grad droppe statsobligationer, når opkøbsprogrammet fra Den Europæiske Centralbank (ECB) lægger fra land mandag.

Det viser en rundspørge, som kreditvurderingsinstituttet Fitch har lavet.

»Opkøbsprogrammet ventes at skabe en efterspørgsel på statsobligationer, og eftersom en voksende andel af dem allerede giver negativ rente, vil investorerne i stedet gå efter virksomhedsobligationer,« skriver Fitch i sit såkaldte European Senior Fixed-Income Investor Survey for første kvartal.

Her hopper virksomhedsobligationer ind på en tredjeplads som en af investorernes favoritter, og der er positive forventninger til stort set alle typer virksomheder med undtagelse af energi og forsynings-segmentet.

Opkøbsprogrammet er ifølge Bloombergs oplysninger lagt fra land med opkøb af tyske og italienske statsobligationer muligvis suppleret af belgiske og franske værdipapirer.

Planen er, at Mario Draghi og hans kolleger køber obligationer for 60 milliarder euro hver eneste måned frem til efteråret, men markedet har allerede indpriset effekterne, mener Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

Det bliver med andre ord ikke her, at investorerne vil lede efter afkast, mener han.

»Aktiemarkedet er steget ganske meget på forventningerne om, at ECBs massive opkøbsprogram var på vej. At opkøbene nu endelig starter er ingen overraskelse, og det kan næppe i sig selv give et ekstra løft til aktiemarkedet,« skriver Frank Øland Hansen i en kommentar.

Faktisk er det mere sandsynligt, at der kommer en korrektion end en stigning, mener han.

»De europæiske nøgletal har overrasket positivt de seneste par måneder. Det ser ud til at de positive overraskelser nu har toppet. Det skyldes, at markedsforventningerne er kommet mere på linje med de positive nøgletal, og så kan nøgletallene ikke længere løfte aktiemarkedet i samme grad,« vurderer Frank Øland Hansen.