Draghi slår fast: Stadig klar med alle tilgængelige værktøjer

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, står stadig klar med flere lempelser, hvis der skulle blive brug for det til den trængte europæiske økonomi.

Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortalte Draghi endnu en gang i en tale i Frankfurt tirsdag aften.

- Graden af pengepolitiske tiltag vil blive genundersøgt på Styrelsesrådets møde i december. Styrelsesrådet er villig til - og i stand til - at reagere med alle tilgængelige instrumenter i dets mandat for at fastholde en passende grad af pengepolitiske lempelser, sagde Mario Draghi ifølge Bloomberg News i talen.

Dermed gentog centralbankchefen de meldinger, han første gang kom med ved sidste uges rentemøde i ECB, hvor de ledende renter blev fastholdt og det månedlige opkøbsprogram på op til 60 mia. euro ligeledes blev holdt i ro.

På mødet indikerede Mario Draghi dog, at heller ikke renteniveauerne er fredede endnu, hvilket efterfølgende har fået flere økonomer til at spekulere i endnu en eventuel rentesænkning på rentemødet i december.

I tirsdagens tale fastslog Mario Draghi ligeledes endnu engang, at der er behov for lokale reformer fra de enkelte landes regeringer for at løfte vækstpotentialet i eurozonen.

- Pointen er, at man ikke kan forvente, at ECB leverer de målsætninger, der retmæssigt tilhører andre. Vi vil håndhæve vores prisstabilitets-mandat, som vi er forpligtet til. Men det er op til de individuelle lande at bygge på det fundament og få deres økonomier til at fungere bedre. Og det er op til eurozonen som helhed at styrke den institutionelle opbygning af vores union, sagde Mario Draghi.