Drab på Bhutto sender råvarer op og aktier ned

Mordet på den pakistanske oppositionsleder skaber chok på verdens finans- og råvaremarkeder.

Verdens finansmarkeder og råvaremarkeder reagerer chokeret på nyheden om Benazir Bhuttos død. Usikkerheden om, hvad drabet vil betyde, får aktier til at falde i kurs, mens råvarer og obligationer stiger.

»Det vil bestemt være til fordel for guld. Ustabilitet i Pakistan er gunstigt for markedet,« siger James Moore, ædelmetalanalytiker hos TheBullionDesk.com ifølge nyhedsbureauet Reuters, efter at guldprisen var hoppet halvanden dollar i vejret pr. ounce til det højeste niveau i en måned.

Guld er et foretrukkent sted for investorer og spekulanter at anbringe deres penge, når der er større usikkerhed på markederne, hvilket netop er, hvad drabet på Bhutto skaber.

Og prisen på amerikansk råolie steg en halv dollar tønden til 96,84 dollar, hvilket dog også hænger sammen med dagens opgørelse af de amerikanske olielagre; de er faldet dobbelt så meget som ventet.

På det amerikanske aktiemarked er de førende indeks faldet knap en halv procent indtil nu, hvilket dels skyldes begivenhederne i Pakistan, dels hjemlige økonomiske data.

Til gengæld faldt renten på tiårige amerikanske statsobligationer fra 4,28 til 4,2 procent på grund af den forøgede usikkerhed.

»Tragedier som denne skaber forvirring og ikke mindst øget usikkerhed på de finansielle markeder. Den umiddelbare reaktion var, at den amerikanske dollar blev solgt. Nyheden om tragedien kom dog samtidig med svage økonomiske tal fra USA. Yderligere reaktion var, at såkaldte sikre aktiver blev købt herunder schweiziske franc samt guld og andre dyrebare metaller. De globale aktiemarkeder tog sig også et pænt dyk og de amerikanske markeder har åbnet dagen i negativt terræn,« siger Christian Svendsen. Christian Svendsen, der er markedsstrateg i investeringsbanken Saxo Bank.