DONGs gulddrenge skal styre milliard-investering

Pensiondanmark hælder seks milliarder i ny infrastrukturfond, som bliver forvaltet af selvsamme fire DONG-ansatte, der røg i svinget i forbindelse med lønskandalen.

Pensiondanmarks topchef Torben Möger satser kundernes sparepenge på den tidligere "guldfirer" i DONG Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Copenhagen Infrastructure Partners. Under det navn skal fire tidligere DONG Energy-ansatte frem over forvalte midlerne i en ny og milliardstor investeringsfond, som Pensiondanmark har oprettet. Det skriver pensionsselskabet i en meddelelse.

Dermed satser Pensiondanmark ikke bare seks milliarder på, at infrastrukturprojekter i den vestlige verden kan give kunderne et solidt afkast - selskabet satser også på, at de fire DONG-drenge kan håndtere de store beløb.

Bag Copenhagen Infrastructure Partners står Rune Bro Roin, Torsten Lodberg Smed, Christian Skakkebæk og Jakob Baruël Poulsen - hvoraf sidstnævnte i offentligheden blev kendt som "Barylen" i forbindelse med, at skandalen om de løbske lønninger i DONG Energy kom op til overfladen.

Skandalen endte ikke bare med at koste de fire vellønnede herrer jobbet - DONG Energys administrerende direktør Anders Eldrup fik også sparket i den forbindelse.

Nu skal de fire så forvalte omtrent halvdelen af de 12 milliarder kroner, som Danmarks største markedspensionsselskab venter at investere i infrastruktur de kommende år. Pensiondanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen forklarer oprettelsen af fonden med, at selskabet har et meget stort investeringsbehov de kommende år. Og så tror han på den vellønnede kvartets investeringsevner.

"Det er et yderst kompetent team, der sætter sig i spidsen for den nye fond. Vi ser derfor frem til de kommende års samarbejde, og vi er overbevist om, at teamet vil bidrage til at sikre vores medlemmer et attraktivt afkast," siger Torben Möger Pedersen og tilføjer:

"Normalt er vi tilbageholdende med at investere i fonde, fordi de typisk har meget høje omkostninger. Men da Pensiondanmark er initiativtager og seed investor for fonden, er det lykkedes at skabe en struktur, hvor omkostningsniveauet er væsentligt lavere end i tilsvarende fonde."

Med de ord lægger Pensiondanmark-topchefen op til, at der er fokus på aflønningen af de fire fondsbestyrere. Det ville også være mærkeligt andet, da det netop var tidligere DONG Energy-direktør Anders Eldrups rundhåndede lønningspolitik over for blandt andet de fire, der var med til at få DONG-skandalen til at rulle.

Ifølge Christian Skakkebæk fra Copenhagen Infrastructure Partners ventes fonden at lægge sine investeringsmilliarder i energiinvesteringer i den vestlige verden. Investeringerne skal supplere dem, som Pensiondanmark allerede har foretaget.

"PensionDanmark har dygtigt grebet de nye muligheder for at investere direkte i off- og onshore vindkraft. Fonden vil supplere med investeringer i andre typer energirelaterede aktiver herunder el-transmission, vandforsyning og biomassefyret el-produktion. Geografisk vil vi have fokus på Nordamerika og Vesteuropa," siger Christian Skakkebæk.