Dong/direktør: Havvindmøller kræver is i maven

Du skal have en tyk pengepung og is i maven, hvis du vil stille vindmøller op på havet.

Det kræver de vanskelige forhold på havet, mener chefen for energiselskabet Dongs satsning inden for vedvarende energi.

- Man skal have is i maven og turde det her, og man skal ikke være bange for at have en lille smule problemer. Det her er miljømæssigt korrekt og en god forretning for os, og så må vi håbe, at det er så robust, at vi kan tage nogle øretæver, siger Per Holmgård, der er chef for Dong Renewables, til RB-Børsen.

Især danske Vestas har mærket de hårde realiteter af vanskelighederne i at stille vindmøller op til havs, og garantihensættelser i milliard-klassen sendte underskuddet på den forkerte side af 1 mia. kr. i 2005.

I december sidste år kom det frem, at Vestas havde problemer med gearkasserne på vindmøllerne ved vindmølleparken Kentish Flats ud for den britiske kyst. I juni fulgte problemer med vindmøllerne ved havvindmølleparken Barrow Wind, mens der tidligere har været problemer med vindmølleparken på Horns Rev - begge parker drevet af Dong Energy.

- Det er rigtigt, at der er problemer. Men hvis vi ser på de maskinparker, vi har haft kørende i nogle år nu - selv Horns Rev som også havde problemer - så har vi haft dem kørende de sidste tre år med en ganske høj pålidelighed og rådighed, slår Per Holmgård fast.

Per Holmgård mener, at man fejlagtigt tror, at vindmøllerne til havs er serieproducerede standardmaskiner.

- Det er dyrt, når det går galt. Men vi er i gang med en læringsproces, og det bliver lært fra park til park. Vi er ikke der, hvor det er et standardprodukt, der bare sprøjter ud af fabrikkerne. Derfor lærer vi noget nyt og opdager måske nye problemer fra hver ny park, siger Per Holmgård.

Mandag valgte Dong tyske Siemens som leverandør til den ene Dongs to nye vindmølleparker i Storbritannien - og sandsynligvis også den anden. Grunden var, at netop Siemens kan levere en vindmølle på 3,6 megawatt, mens Vestas for tiden har stoppe salget af sin vindmølle på 3 megawatt. Men det skal man ikke lægge noget i, mener Per Holmgård, der peger på, at Dong har samarbejdet med begge producenter.

- Man skal ikke tage det for mere, end det er. Det er markedet lige nu. Vestas har vældigt travlt, og offshore er en meget lille del af Vestas. Samtidig er det ikke så afgørende for os, hvor store møllerne er. Det er altid en afvejning fra projekt til projekt, siger Per Holmgård.