DONG pudser jurister på ingeniør-formand

DONG beder formand Lars Bytoft om at forklare sine anklager om, at energiselskabet har benyttet bestikkelseslignende metoder i Tyskland.

»Et forsøg på at kue os,« siger ingeniørformanden Lars Bytoft til Ingeniøren.dk. som reaktion på, at det statsejede energiselskab DONG nu truer med at slæbe Ingeniørforeningen i retten.

Udtalelsen om korruptionslignende opførsel faldt første gang i DRs program 21 Søndag, hvor Bytoft sagde, at DONGs fremgangsmåde i området omkring Greifswald, hvor de til tonerne af lokale protester agter at bygge et kulfyret kraftværk, mindede ham om den fremgangsmåde, virksomhederne brugte i Irak i forbindelse med Olie-for-Mad-programmet, der senere er blevet beskrevet som en af de største bestikkelsesskandaler.

Overfor Business.dk vedgik Lars Bytoft tidligere på ugen de udtalelser og bekræftede, at det mindede ham om bestikkelse.

Det er ikke kun ingeniørforeningens formand, der anklager DONG for at være lige lovligt emsig i forsøget på at indynde sig hos lokalbefolkningen i de nordøsttyske kommuner. En lokal græsrod, der også er medinitiativtager til en protestgruppe mod kulkraftværket, har meldt DONG Energy til statsadvokaten i Stralsund for forsøg på bestikkelse. Hendes anklager bakkes op af borgmester, Dr. Klaus Kühnemann fra Ludmin, som er en af de byer, der frygter, at kraftværket spolerer den vidtstrakte strand, som er en vigtig del af områdets turistindtægter.

Til Business.dk sagde Dr. Kühnemann over telefonen forleden, at han i begyndelsen af november havde fået en henvendelse fra en repræsentant fra DONG, der tilbød ham pengegaver til sin betrængte kommune. Det havde han afvist.

»I Lubmin lader vi os ikke købe,« understregede han og tilføjede, at som forhandlingsmyndighed var det uhørt, at DONG havde henvendt sig på den måde.

»Hvis de henvendte sig efter at have etableret sig i kommunen, var det til dels en anden sag. Men aldrig inden.«

DONG Energy har via sin juridiske direktør Christian T. Skakkebæk bedt Lars Bytoft om at oplyse, hvad han bygger sine beskyldninger på.

Det har endnu ikke været muligt at få en udtalelse fra Lars Bytoft.