DONG-prospekt slår alle rekorder

Energikoncernen DONG offentliggør i denne uge det mest omfattende børsprospekt nogensinde i Danmark. Angiveligt skulle det blive mere end dobbelt så stort som dem, der er blevet sendt ud ved tidligere børsnoteringer af blandt andet Pandora, ISS, TDC eller OW Bunker.

Skandalen om selskabet OW Bunker, der kollapsede godt et halvt år efter sin børsnotering, kan have spillet en rolle i, at DONGs børsprospekt har taget et hidtil udset omfang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver udfordrende for de investorer, som skal læse op på DONG før børsnoteringen. Alene at få slæbt det enorme prospekt hjem vil gøre dem forpustet, og herefter skal de i gang med hundredvis af sider om olie, vind, gas og forretningen DONG.

Tidligere danske børsprospekter har typisk været på knap 300 sider inklusiv de ofte omfattende bilag, men forlydenderne går på, at DONGs børsprospekt klart vil slå det omfang og blive mere end dobbelt så langt. Børsprospektet fra DONG kommer til at indeholde en langt række detaljer om selskabet og bliver brugt for investorerne til at danne sig et billede af selskabet før noteringen.

En af de centrale ting i et børsprospekt er de såkaldte risikofaktorer. Ifølge nogle kilder vil prospektet blandt andet indeholde mindst 50 forskellige afsnit om risikoen ved at investere i selskabet – og måske endda endnu flere. Til sammenligning var der 30 risikopunkter i OW Bunkers prospekt.

Og netop OW Bunker kan have spillet en rolle i, at DONGs prospekt har taget et hidtil udset omfang. OW Bunker gik under dramatiske omstændigheder konkurs i efteråret 2014 blot et halv år, efter at selskabet var noteret. Sagen har efterfølgende ført til striber af sagsanlæg fra investorerne og politiet har sigtet flere fra den tidligere ledelse.

Det tegner til, at DONG sender prospektet ud i denne uge. Mest sandsynligt er onsdag, men det kan også ske torsdag, erfarer Berlingske. Som tidligere omtalt i Berlingske er planen, at DONG er noteret 10. juni.

DONGs vej til børsen har været lang. Helt tilbage i 2004 besluttede et bredt flertal i Folketinget, at energiselskabet skulle på børsen. Men i 2008 blev planerne udskudt pga. urolige aktiemarkeder. Men efter Goldman Sachs, ATP og PFA købte aktier i selskabet januar 2014 er planen, at selskabet skal inde på børsen. De planer blev endeligt bekræftet for to uger siden, hvor Dong officielt meldte ud, at noteringen ville finde sted inden sommer.