Dong Energy på vej mod halvering af overskud (NY)

 

Den danske energigigant Dong Energy venter et markant lavere overskud i 2007 end i 2006. Men i forhold til tidligere er udsigterne blevet en anelse mere positive, pointerer Dong-topchef Anders Eldrup. - Vi har sagt gennem lang tid, at det vil blive en væsentlig forringelse i forhold til 2006. Men i forhold til de signaler vi har sendt tidligere er forventningerne højere. De tal vi nu giver er bedre end dem, der lå til grund for de tidligere forventninger. Så i vores interne opgørelse er det her en lille opjustering. Ikke i forhold til sidste år, men i forhold til, hvad vi tidligere har signaleret, siger Anders Eldrup til RB-Børsen.

 

Det dårligere resultat ventes at præge den kommende børsnotering af Dong Energy, der fortsat ventes at ske i andet halvår af 2007. Anders Eldrup tror dog ikke resultatet vil påvirke børsnoteringen.

 

- Det forholder jeg mig slet ikke til. Det er en suveræn ejerbeslutning, men det er mit indtryk, at de analytikere, der skal følge os, ikke kigger så meget på kvartal i forhold til kvartal, men mere på de grundlæggende forhold i virksomheden, siger han.

 

I regnskabet for årets første kvartal nedjusterede Dong forventningerne til hele 2007, og hos Sydbank efterlyser analytiker Jacob Pedersen større stabilitet.

 

- De laver en lille bitte opjustering, og det er selvfølgelig fint nok. Men de nedjusterer i første kvartal og opjusterer i andet kvartal. Det er et skridt frem og et skridt tilbage. Det aktiemarkedet gerne vil have er en stabil udvikling, og at man ikke får de her voldsomme udsving i resultaterne, siger Jacob Pedersen til RB-Børsen.

 

En helt stabil udvikling i resultaterne i Dong Energy skal aktiemarkedet dog nok ikke vente med.

 

- Vi har en meget volatil forretning, så du vil se store udsving fra år til år, men udsvingene i år er usædvanligt store, siger Anders Eldrup, der torsdag morgen kunne præsentere et overskud efter skat på 2103 mio. kr. skabt på baggrund af en omsætning på 18,2 mia. kr. i første halvår af 2007.

 

- Jeg vil karakterisere det som et tilfredsstillende resultat. Det er et halvår, hvor en række udefrakommende ting ikke er gået vores vej, men det ved vi sker i vores branche. Nogle år vender pilene opad og nogle år vender de nedad, konstaterer Anders Eldrup, der peger på en række ting, der er gået bedre siden kvartalsregnskabet i maj.

 

- Prisforudsætningerne har ikke drillet os så meget som vi havde frygtet. I forhold til sidste år har vi gaspriser, der ligger på halvdelen af niveauet fra sidste år, mens vi har elpriser, der ligeledes er det halve af sidste års priser. Så det er en halvering af to af de vigtige priser i forhold til sidste år, men på den gode side tæller så, at olieprisen har udviklet sig positivt, fortæller Dong-topchefen.

 

Han melder alt klar til den kommende børsnotering.

 

- Det er en kæmpe opgave, men det hele forløber efter planen. Det er ejernes beslutning. Vi forbereder blot børsnoteringen, og det forløber efter planen. Det er bestemt en sund og fornuftig forretning. Vi kan ikke styre naturens luner, men vi kan konstatere, at vi kan tilpasse os, når priserne svinger, fortæller Anders Eldrup.

 

Børsnoteringen af Dong ventes at ske i andet halvår af 2007, hvor staten vil sælge omkring 28 pct. af energiselskabet. I sidste uge slog finansminister Thor Pedersen (V) fast, at det fortsat er planen.

 

- Vi forfølger det mål, at vi kan børsnotere Dong i efteråret, og det mål står uanfægtet, sagde Thor Pedersen i sidste uge til RB-Børsen i forlængelse af et orienteringsmøde for partierne bag aftalen om børsnoteringen af Dong.

 

Dong Energy er resultatet af en fusion af Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis elforsyningsaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )