DONG-boss afviser pression

Har DONGs topchef, Anders Eldrup, forsøgt at trække DONG ud af to nye vindmølleprojekter i Nordsøen og Østersøen? På Christiansborg svirrer rygter om, at direktøren måtte opgive sit forehavende efter pression fra regeringen. Hovedpersonen Anders Eldrup afviser.

Havvindmølleparken Horns Rev 2 bliver bygget af DONG, fordi der er penge i det for DONG – og ikke fordi regeringen har presset DONG til at blive på projektet, oplyser adm. direktør Anders Eldrup, DONG Energy. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Politisk pres fra regeringen tvinger tilsyneladende statslige DONG Energy til at fastholde sin grønne profil, selv om DONGs kommercielle ledelse med administrerende direktør Anders Eldrup i spidsen har forsøgt at trække DONG ud af udbygningen af havmøllevindparker i Danmark.

I en lang periode fra efteråret 2006 til foråret 2007 gik der vedvarende rygter på Christiansborg om, at DONG-ledelsen hos regeringpartierne prøvede at lodde mulighederne for at trække sig ud af den planlagte møllepark i Nordsøen ud for Esbjerg. Også den planlagte møllepark, Rødsand 2, i Østersøen ud for Nysted var i spil til at blive skrinlagt af DONG.

»Jeg kan bekræfte, at der gik heftige rygter, om at DONG forsøgte at trække sig fra Horns Rev 2,« siger SFs energipolitiske ordfører Anne Grethe Holmsgaard.

Politisk pression
Udbuddet af de to koncessioner var et resultat af en aftale mellem regeringen og oppositionen i 2004. Begge vindparker skal hver producere 200 megawatt, dvs. el nok til sammenlagt 400.000 danske husstandes forbrug i et år. DONG vandt begge koncessioner, men trak sig fra den ene.

DONGs bestyrelse besluttede i maj i år at fortsætte udviklingen af Horns Rev 2 i et område, hvor der i forvejen ligger en DONG-møllepark.

DONG-chefen, koncernchef Anders Eldrup, måtte ifølge kilder med indgående kendskab til DONG efter hårdt politisk pres fra regeringspartierne opgive sit forehavende om at skrinlægge Horns Rev 2. Efter planen starter byggeriet af Horns Rev 2 i 2008. Mølleparken ventes i drift i 2009.

SF: »Negativt signal«
Midt i regeringens prestigefyldte kamp for at gøre den danske energiforsyning mere grøn, trak DONG sig dog officielt i slutningen af maj fra havvindmølleparken ved Lolland. I stedet overtog partneren, den tyske energigigant E.ON koncessionen 100 procent.

DONG besluttede at droppe sin deltagelse i dette projekt, selv om DONG med en ejerandel på 80 procent og E.ON med 20 procent i et konsortium den 5. april i år var blevet udpeget som vinder af den udbudte statslige havmøllekoncession.

V: »Vi blander os ikke«
Energikoncernen gennemfører projektet med Horns Rev 2, der skal opføres i 2009 i Nordsøen nord for en eksisterende møllepark, og det kræver, at DONG investerer 3,5 milliarder kr.

Anders Eldrup, hvad siger du til udsagnet om, at der har været hård pression fra regeringen, og I blev frarådet at trække jer ud af projektet?

»Jeg tror såmænd regeringen gerne havde set, vi havde bygget begge parker. Og skulle det synspunkt være rigtigt, skulle vi have bygget begge parker. Vi har vurderet kommercielt, hvad der er til fordel for DONG Energy. Det førte til, at vi besluttede at bygge Horns Rev 2, og så var det heldigt at vores partner i Rødsand 2 var interesseret i at overtage vores ejerandel i det projekt,« siger han.

Venstres energipolitiske ordfører Lars Christian Lilleholt siger, at Venstre ikke blander sig i, hvordan DONG skal agere.

»DONG skal agere ud fra, hvad der forretningsmæssigt tjener selskabets interesser bedst muligt. DONG er på vej mod en børsnotering, og vi skal som politikere udstikke regningslinierne for, at det er attraktivt at udbygge med vedvarende energi i Danmark. DONG må vurdere, om de så skal etablere havvindmøller i Danmark eller andre steder,« siger energipolitisk ordfører Lars Christian Lilleholt.