DONG-aktionærer kritiserer politikere

DONGs mindretalsaktionærer vil ikke gribe ind i børsintroduktionen af DONG. Formanden for Energi Horsens, Ulrik Kragh, kritiserer oppositionspolitikere for at blande sig med opfordringen til finansministeren at udskyde Dongs børsentré til 2008.

Det skaber irritation og dyb undren blandt mindretalsaktionærer i DONG, at tre af de partier, der står bag det politiske milliardforlig på Christiansborg om at sælge ud statens aktier i DONG, opfordrer finansminister Thor Pedersen (V) til at udskyde børsnoteringen til næste år.

»Det er mig ubegribeligt, at oppositionspartierne (R, S og SF, red.) føler, de er klogere til det her, end de mennesker, der professionelt er på opgaven. Jeg står uforstående over for, at folketingspolitikere blander sig i den proces. DONG er en kommerciel virksomhed, som ejes af staten sammen med en række private virksomheder. DONGs rådgivere, DONGs ledelse og bestyrelse har overblikket over, hvornår det er fornuftigt at børsnotere,« siger formanden for elselskabet Energi Horsens, Ulrik Kragh.

Han er medlem af Folketinget for Venstre, men udtaler sig udelukkende som formand for elselskabet. Energi Horsens’ bestyrelse har givet Finansministeriet håndslag på at sælge en tredjedel af sine DONG-aktier uden at stille specielle krav.

»Som aktionærer lægger vi stor vægt på, at man ikke giver sig til politisk at marionetstyre virksomheden. Hvis DONG og staten kommer til os og siger, at børsnoteringen skal ske nu, er det én situation, eller man skal vente, så er det er en anden situation, men staten og DONG har fået vores mandat,« siger Ulrik Kragh.

Fra en anden DONG-aktionær, elselskabet Østjysk Energi, lyder tilsvarende toner:

»Hvornår DONG skal på børsen, ved DONG og staten. Vi har ingen interesse i at påvirke det eller blande os i det. Vi er trygge ved, at børsintroduktionen kommer på det rigtige tidspunkt. Men det virker som om, oppositionspartierne tror, at der skal være folketingsvalg, og så skal alle mulige sager gøres til en sag,« siger formanden Allan Werk fra Østjysk Energi.

Mangler ikke penge
Eksperter har over for Berlingske Business peget på, at staten og de øvrige aktionærer risikerer at miste milliarder af kr. på at forcere et salg. Hverken staten, hvis kasse bugner af penge, eller de velpolstrede mindretalsaktionærer har brug for de nye milliardindtægter lige nu.

»Vi står ikke i akut pengemangel. Pengene kommer, når de kommer,« siger Allan Werk fra Østjysk Energi.

»Vi mangler ikke penge. Syd Energi har en formue på over tre milliarder kr.« siger formanden, tidligere Venstre-amtsborgmester Kresten Philipsen.

Staten ejer i dag 73 procent af DONG, mens ni andre danske energiselskaber ejer resten. Målet er at børsnotere 25 til 28 procent af DONG. Hvis DONG er 70-80 milliarder kr. værd, høster aktionærerne ca. 20 milliarder kr. ved et aktiesalg.

Ifølge aktionæroverenskomsten med Finansministeriet skal otte mindretalsaktionærer, herunder SYD Energi, Energi Østjysk Energi og Energi Horsens som de største af de små, hver sælge op til 25-30 procent af deres DONG-aktier, lige som storaktionæren, staten, skal sælge tilsvarende 30 procent af sine aktier ved en børsintroduktion.

Den største mindretalsaktionær, sjællandske SEAS-NVE, der ejer 11 procent af DONG, kan nøjes med at sælge en tiendedel af sine DONG-aktier.