DONG-aktien steg 9,8 pct. første dag på børsen

Torsdagens børsintroduktion af DONG var en ubetinget succes. I forhold til udbudskursen på 235 kr. pr. aktie steg den på første børsdag med 9,8 pct. til 258, hvilket giver en samlet værdi af energikæmpen på 107,7 milliarder kr.

Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand i DONG , administrende direktør Henrik Poulsen og Bjørn Sibbertn, chef for Nasdaq i København (set fra venstre) ses under DONG's børsnotering torsdag d. 9 juni 2016 i selskabets hovedkvarter i Gentofte. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Med nynoterede Dong Energy som et markant grønt lyspunkt trykkede det danske aktiemarked sig torsdag på linje med sine europæiske kolleger under påvirkning af flere bekymringer.

Det toneangivende C20 Cap-indeks faldt 0,8 pct. til 1039,30, mens Dong debuterede med et løft til 258 kr. eller 9,8 pct. højere end noteringskursen, der torsdag morgen blev oplyst til 235 kr., som var lidt under midten af udbudsintervallet på 220-255 kr.

»Vi har haft en god, stabil periode i markedet. Men nu er der alligevel kommet lidt grus i maskineriet, måske lidt gevinsthjemtagning, øget fokus på brexit, en overraskende svag amerikansk jobrapport i fredags og usikkerhed omkring, hvor vi står med renten hos den amerikanske centralbank. Det er vel et sammensurium af det, der giver lidt risiko i markedet, så nogle lige trækker følehornene til sig,« antager senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk over for Ritzau Finans.

DONG gik mod tendensen

Men Dong trodsede misstemningen og bekymringerne og fik en fin børsintroduktion, mener senioraktierådgiveren.

»Det blev er rigtig god start for Dong-aktien. Man taler meget om, at den får en væsentlig betydning i indekset, og derfor er der nogle porteføljemanagere, der måske godt lige vil have nogle flere Dong-aktier, så man kan benchmarke sig i forhold til indekset. Men jeg er da overrasket over, at den kommer så stærkt,« erkender Martin Munk

10 pct. af de aktier, der blev solgt op til noteringen, er købt af private investorer, mens de resterende 90 pct. er gået til institutionelle investorer både herhjemme og i udlandet. Udbudskursen værdisatte Dong til 98,2 mia. kr., som med den efterfølgende kursudvikling er steget til 107,8 mia. kr.

Artiklen fortsætter under grafen

Med den flotte interesse for den nye energiaktie og den høje markedsværdi stiler Dong mod en plads i C20-indekset, og hvis fondsbørsen vælger at anvende den såkaldte fast track-regel for optagelse i indekset, kan Dong meget snart blive en del af eliteindekset, der i givet fald vil tælle 21 aktier, men dog blot 20 selskaber, fordi Mærsk er repræsenteret med både en A- og en B-aktie.

Mærsk til bunds

I bunden af C20-indekset lå netop de to Mærsk-aktier med et fald til B-aktien på 3,5 pct. til 8675 kr.

»Den havde en rigtig god dag i går (onsdag, red.), men mister nu næsten det hele. Faldet i olieprisen rammer lidt. Men der er også nogle indikationer, som peger på, at rateindekset, som vi får fredag, ikke er så gunstig, som man kunne håbe på. Tværtimod er der udsigt til ratefald i de indikationer, vi har,« mener Martin Munk.

Novo landede i plus

I toppen sluttede Novo Nordisk med et plus på 0,6 pct. til 374,70 kr.

»Vi går ind i en spændende periode med Novo, hvor der jo er ADA-konference (diabetes-konference, red.) i USA. Og vi mener, at der godt kan komme nogle temmelig interessante nyheder derfra, hvor man vil åbne yderligere for datapakken for Leader- og Switch-studierne,« påpeger senioraktierådgiveren.