Don Ø anede ikke, hvordan lukkeauktioner fungerede

Parkens formand havde efter eget udsagn ingen anelse om, hvordan lukkeauktionerne på fondsbørsen fungerede. Disse auktioner er meget centrale i sagen om kursmanipulation i Parken.

Foto: Thomas Lekfeldt. Tidligere bestyrelsesformand i Parken, Flemming Østergaard, med sin advokat, Sysette Kruse
Læs mere
Fold sammen

Når du klikker dig ind og ser dine aktiers historiske udvikling, så vil det være de foregående dages lukkekurs, som du ser. Kursen fastlægges i de sidste fem minutter af en handelsdag, hvor den såkaldte lukkeauktion foregår.

Parkens handel med egne aktier i lukkeauktionen er centralt i anklagerne om kursmanipulation mod blandt andre Parkens tidligere direktør, Jørgen Glistrup, og den tidligere formand, Flemming Østergaard.

Men sidstnævnte fortalte i dag i retten, at han ikke anede, hvilken effekt lukkeauktionerne havde på Parkens aktie.

"Nej, jeg ved ikke, hvordan lukkeauktionerne fungerer," sagde Østergaard
"Hvordan troede du så, at man fastlagde lukkekursen?" spurgte Østergaards forsvarer, Sysette Kruse.
"Ved at den tage den gennemsnitlige kurs for dagen," svarede Parkens tidligere formand.

Flemming Østergaard er selv tidligere børsmægler, men til hans forsvar skal det siges, at reglerne om lukkeauktioner først blev indført på Københavns Fondsbørs i april 2005 - altså noget efter at han selv handlede på markederne, men samtidigt i en periode, hvor han var formand for et børsnoteret selskab.

Anklagemyndigheden gennemgang af handelsdata i Parken-sagen har tidligere vist, at de banker, der handlede på Parkens vegne, var endog meget aktive i lange perioder i lukkeauktionerne - og i flere tilfælde deciderede enevældige.

En af de centrale anklagepunkter mod Parken som selskab er, at man i lukkeauktionerne havde givet bud med en højere kurs end den seneste uafhængige handel, men formanden for selskabet kendte altså ikke til disse lukkeauktioners funktion.

Alle tiltalte i sagen nægter sig skyldige.