Dobbelt-krise skaber usikkerhed på finansmarkeder

Jordskælv, atomkrise og borgerkrig. ISS trak i sidste øjeblik stikket på sin børsnotering for at undgå den nuværende usikkerhed på aktiemarkedet. Samme billede gentager sig i udlandet.

Foto: Mads Nissen
Flere selskaber er blevet tvunget til at tænke sig om en ekstra gang efter jordskælv og atomkrise i Japan og borgerkrig i Libyen har skabt usikkerhed på finansmarkederne. Sent i går trak ISS således stikket på den børsnotering, der ellers lå til at blive den hidtil største i år i Europa.

Service-kæmpen forklarede beslutningen med, at man ikke ønsker at ende i en situation, hvor en succesfuld børsintroduktion efterfølgende bliver udhulet af uro på de globale finansmarkeder. Aktiesalget var ellers ifølge ISS overtegnet og inden for det ønskede prisniveau sent torsdag.

Global krisestemning

Og ISS er ikke alene. Global Market Group, et kinesisk e-handelsselskab, udskød torsdag sin beslutning om at hente 132 mio. dollars på børsen af samme grund, skriver Financial Times. Det samme gjorde Kinas førende anti-virus software-producent, Qihoo 360 Technology, der ellers havde planlagt en notering i USA.

I Frankrig droppede medieselskabet Lagardère noteringen af sit 20 procent ejerskab af Canal Plus France. Den handel var vurderet til 14,9 mia. kroner.

Den internationale rejsegruppe Tui, der i Danmark står bag Star Tour, overvejer at droppe sine planer om at notere Hapag-Lloyd, et containter shippingselskab. Den handel var vurderet til omkring 22,3 mia. kroner og skulle have haft startskud i april.