Disse to personer kan i denne uge puffe til verdensøkonomien

I løbet af de kommende dage vil det formentlig stå klart, om den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten for første gang i næsten ti år, og hvordan Den Europæiske Centralbank i så fald vil svare igen. "The perfect storm" for de finansielle markeder, siger makroøkonom.

De finansielle markeder vil have øjnene rettet mod Janet Yellen og Marcel Draghi torsdag og fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID STUBBS

I løbet af torsdag og fredag vil investorer, økonomer og spekulanter rette øjnene mod en 69-årig kvinde og en 68-årig mand.

Kvinden, Janet Yellen, direktør for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, (FED), vil under to taler - til henholdvis en økonomisk klub i New York og Kongressen, blive målt på ethvert ord og vending, der med sikkerhed kan slå fast, at FED hæver renten for i USA for første gang i næsten ti år i midten af december.

Manden, Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), vil torsdag få sin del af opmærksomheden, når ECB kommer med sin rentemeddelelse fra hovedsædet i Frankfurt torsdag.

USA og Janet Yellen først: Alt har længe tydet på, at FED ved sit møde 16. december vil hæve renten for første gang i næsten ti år. Det sker i et forsøg på at kølne økonomien, der under fare for overophedning. Der menes at være omkring 75 procent sandsynlighed for, at renten vil blive hævet, og de finansielle markeder vil spejde efter tilkendegivelser fra Janet Yellen, der kan styrke den mistanke yderligere, fortæller Kim Fæster, makroøkonom hos Jyske Bank.

»Vi vil gerne være nogenlunde sikker på, at renten bliver hævet, og det tror jeg, vi bliver, efter Yellens tale og den jobrapport fra USA, der kommer fredag,« siger Kim Fæster og tilføjer:

»De renter, de har i USA, de styrer i en vis udstrækning også renterne rundt omkring i verden, så det er ret vigtigt,« siger han.

Trods de cirka 25 procents usikkerhed føler Kim Fæster sig dog sikker på, at renten vil blive hævet.

»Jeg plejer at sige, at man har presset på for at skubbe den amerikanske økonomi op af bakken, og nu kan man efter snart ti år skimte toppen. Nu regner man med, at det snart går ned af bakke, og så skal man ikke skubbe så meget længere, men i højere grad fokusere på at få bremset bilen op,« siger Kim Fæster og tilføjer:

»Det er alle ingredienserne til en perfect storm, der er tilstede her.«

Hos Nordea forventer cheføkonom Ulrik Bie dog ikke, at Janet Yellen kommer til at røbe noget. Han hæfter sig dog ved, at den amerikanske jobrapport fredag vil tale for sig.

»Den kommer til at sige mere end ord,« konstaterer Ulrik Bie.

Cheføkonomen mener ikke, at renteforhøjelsen i sig selv repræsenterer det mest interessante. Han peger i stedet på de langsigtede udfordringer, den amerikanske økonomi står over for.

»USA er en anderledes økonomi nu. Der er ingen glade forbrugere, der svinger kreditkortet uanset hvad, og derfor vil vi blive ved med at have de her moderate vækstforløb på 2-2,5 procent. Vi har en økonomi, hvor det er service, byggeri og forbruger, der leverer noget, mens storindustrien har det skidt, og fordi svage afsætningsforhold og en stærk dollar presser indtjeningen,« siger Ulrik Bie.

Og så tilbage til euro-land og Mario Draghi, der leder an, når ECB torsdag kommer med deres rentemeddelelse.

»Her forventer vi en rentenedsættelse til 0,3 procent på indlånsrenten og en forlængelse af opkøbsprogrammet,« siger Ulrik Bie med henvisning til ECB opkøb af statsobligationer.

Draghi har haft for vane at lempe mere, end markedet har forventet, og selvom investorerne umiddelbart plejer at reagere positivt på den slags øvelser, mener Ulrik Bie, at ECB samtidig har udhulet sin egen mulighed for at virke ind på markederne for alvor.

»ECBs meget voldsomme lempelser rykker egentlig ikke særlig meget. Renterne forbliver, hvor de er, euroen vil forblive, hvor den er, og rentespændene vil forblive, hvor de er. Så den der effekt til at påvirke, den har man mistet, fordi man har brugt pengepolitikken for meget i forhold til at få en tillidseffekt,« siger Ulrik Bie.