DIs store vækstplan: 50 forslag der skal forgylde dansk erhvervsliv

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Det går fortsat fremad i dansk økonomi, og flere eksperter forventer, at opsvinget vil vinde yderligere fart over de kommende år. Men kører det hele lidt for godt? Det tager vi et kig på i dagens nyhedsoverblik, mens regeringen har en ny plan på trapperne.

1
Ny vækstplan skal afværge, at økonomien brænder sammen

Erhvervslivet skal forkæles med omfattende skatte- og afgiftslettelser. Sådan lyder budskabet fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), der i dag fremlægger en vækstpakke med 50 konkrete forslag, skriver Finans.

Vækstpakken vil ifølge DI løfte dansk økonomi med 29 mia. kr. og øge arbejdsudbuddet med 35.000 personer. Uden disse ekstra hænder risikerer økonomien at ramme muren, advarer Karsten Dybvad, adm. direktør for DI.

»Vi er ved at løbe tør for hænder og hoveder i vores samfund. Hvis vi skal fastholde og øge vores velstand, bliver vi nødt til at gøre noget,« siger han til Finans.

Ifølge DI koster pakken 21 mia. kr., og den skal bl.a. være med til at få flere i job frem for på kontanthjælp. Samtidig lægger planen op til at sænke selskabsskatten og fjerne »gakkede« afgifter på f.eks. hakkede og saltede nødder.

2
Økonomer vil træde på bremsen

Vi springer videre til Berlingske, hvor økonomer også kommer med en klar opfordring til regeringen. Finanspolitikken for 2018 skal have en større opstramning, end der er lagt politisk op til. Ellers kan opsvinget hurtigt løbe tør for arbejdskraft, lyder advarslen.

»Med 3.000-4.000 nye job om måneden vil vi i løbet af et halvt år komme op på lige så høj beskæftigelse som før finanskrisen. Det skal finans­politikken tage højde for,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Dansk Metal og Dansk Byggeri mener omvendt, at finanspolitikken er passende.

Hele artiklen kan læses her (kræver abonnement).

3
»I 2010 flygtede folk fra Mors - nu kommer de igen«

Udkantsdanmark, den rådne banan eller vandkantsdanmark. Kommunerne i provinsen har haft mange navne, men fælles for dem er, at mange danskere har forladt dem til fordel for storbyer som Aarhus og København.

Men nu gør de flere af de hårdt ramte byer et comeback, skriver Børsen (kræver abonnement). Flere flytter i øjeblikket ud i landet, og det mærker man hos flere virksomheder, der ansætter på livet løs.

På Mors er arbejdsløsheden eksempelvis faldet til 5,7 pct., og dermed er den nu lavere end i København og Aarhus,

»I 2010 flygtede de unge mennesker fra Mors. De rejste væk for at studere og finde arbejde i Aarhus, Aalborg og København. Men nu begynder vi at mærke heroppe omkring Skive, Mors og Thy, at de kommer igen. Jeg synes, det er fantastisk,« siger Kurt Justesen, der er adm. direktør i Morsø Tømrer- og Snedkerforretning, til Børsen.

Uber henter ny topchef fra rejsefirma

Gennem de seneste måneder har kørselstjenesten Uber været ramt af den ene skandale efter den anden. Men nu håber bestyrelsen at få mere ro på bagsmækken, efter kørselstjenesten har ansat Dara Khosrowshahi som ny topchef. Det skriver Financial Times (kræver abonnement).

Khosrowshahi kommer fra en stilling som adm. direktør i rejsefirmaet Expedia, hvor han har tjent knap 640 mio. kr. om året. Den nye topchefs første og store opgave bliver at genoprette Ubers omdømme, som er blevet hårdt ramt, efter selskabet er blevet rodet ind i en række kæmpe retssager. Skandalerne har foreløbigt ført til, at Ubers stifter Travis Kalanick måtte trække sig som topchef i juni.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Centralbank-bossernes årlige møde i Jackson Hole skal fordøjes på de europæiske markeder mandag, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner.

  • I dag vil markederne reflektere en ekstra gang over de centrale pengepolitiske taler, vi fik sent fredag i Jackson Hole fra den amerikanske og europæiske centralbank. Talerne resulterede i en markant svækkelse af dollaren overfor euro, og noget af markedsbevægelsen indtrådte først efter, at de europæiske aktie- og obligationsmarkeder var gået på weekend.

Det sker i dag

  • Kl. 13.00 kommer Parken Sport & Entertainment, der blandt andet ejer FCK med regnskab for første halvår af 2017.
  • Omtrent samme tid afsiges der dom i straffesagerne mod fire Uber-chauffører. De afkræves bøder på mellem 45.000 og 590.000 kr. for at overtræde Taxiloven.
  • Den franske præsident Emmanuel Macron er i dag vært for et topmøde med den tyske kansler Angela Merkel.

Det sker på markederne

Der er i øjeblikket tale om en blandet udvikling på de asiastiske aktiemarkeder. Det kinesiske marked ligger i et pænt plus, mens det japanske marked går en smule tilbage.

  • Nikkei 225 i Tokyo: -0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,5 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,9 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,5 pct.