Din benzin bliver dyrere - og det kan du takke militante nigerianere for

Olieprisen er igen tæt på at runde 50 dollars tønden efter en noget nær mareridtsagtig start på 2016. En række specielle begivenheder er årsagen til stigningen.

Foto: GEORGE ESIRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af 1960erne udviklede den amerikanske matematiker og meterolog, Edward Lorenz, en populærvidenskabelig kaosteori, han kaldte sommerfugleeffekten.

Teorien baserer sig på, at små faktorer kan forårsage store virkninger, bedst illustreret ved sommerfuglen, der med sit mikroskopiske vingeslag ifølge teorien skulle kunne forårsage en orkan på den anden side af kloden.

Kaosteorien synes passende at tage i brug på oliemarkedet lige nu. Tag nu eksempelvis Nigeria. Her har en militant gruppe, kaldet »Niger Delta Avengers«, den seneste tid angrebet og beskadiget adskillige store olierørledninger i den sydlige del af det afrikanske land. Nigeria er Afrikas mest olierige land, og området, Niger Delta, er den region, landet får det meste af sit olie fra.

Niger Delta Avengers har med sine angreb lykkedes med at sætte produktionen så langt ned, at den nu er på sit laveste niveau i 27 år, skriver Bloomberg, og det berører ikke kun Nigerias økonomi. Det vil sandsynligvis kunne mærkes i pengepungen på enhver dansk billist, der skal tanke benzin i den kommende tid.

Lidt forhistorie først:

De fleste vil have bemærket, at olieprisen har haft et par tumultariske år. Siden 2014 er prisen på en tønde olie faldet med 80-90 dollars, og den nåede et lavpunkt 19. januar, hvor den lå på 27,88 dollars. Det var en så lav pris, at analytikere og økonomer lige frem frygtede, at det kunne føre til en ny global recession. Man talte om en global økonomi, der skælvede. Den lave pris efterlod gigantiske energikoncerner og andre store virksomheder med olierforretninger med milliardregninger, og herhjemme måtte DONG og Maersk eksempelvis foretage nedskrivninger for milliarder i regnskabet for 2015.

Prisfaldet var resultatet af både tekniske og storpolitiske forandringer: Iran, der fik fjernet sine handelsrestriktioner og nu pumper ud på livet løs, en høj skifergasproduktion i USA og en række væddemålslystne investorer, der har taget en såkaldt short position, hvor de har spillet på olieprisens fald og dermed faktisk været med til at holde den kunstigt nede. Derudover har Saudi-Arabien, verdens førende olieproduktion, overrasket de fleste med en aggresiv tilgang, hvor man forsøger at vinde nye markedsandele på et tidspunkt, hvor markedet synes mættet.

Til sammen resulterede alle de forskellige begivenheder i en samlet olieproduktion, der lå markant over efterspørgslen. Tilbage i februar regnede Det internationale Energiagentur sig frem til, at den overskydende olieproduktion i forhold til forbruget vil være 1,75 millioner tønder råolie. Om dagen.

Nu er situationen imidlertidig at være en helt anden. Henover pinsen nåede prisen for en tønde Brent-olie op på tæt ved 50 dollar. Det er noget nær en 100 procent stigning siden 19. januar, og stigningen har været konsistent og temmelig opadgående den seneste måned.

Det er for så vidtingen overraskelse, at prisen stiger igen. Opfattelsen har hele tiden, at prisen på omkring 30 dollar tønden trods alt var for lav, og forventningen var, at tøndeprisen ville stabilisere sig på et lidt højere niveau i løbet af 2016 og 2017.

Så hvad er der sket?

Foruden urolighederne i Nigeria er en anden oliegigant, Venezuela, i øjeblikket ramt af snart ethvert tænkeligt problem. Landet befinder sig i en afgrundsdyb økonomisk krise og manglen på regnvand har efterladt landet uden strøm store dele af tiden, hvilket selvsagt gør det svært at holde større olieraffinaderier kørende. Læg dertil, at en gigantisk naturbrand har hærget Canada og ligeledes sat det nordamerikanske lands produktion tilbage.

De tre begivenheder har til sammen fået den globale olieproduktion at falde, og med en efterspørgsel, der faktisk er lidt højere end forventet, får man - ja - en højere oliepris.

Hos danske Global Risk Management følger man udviklingen i oliepriserne tæt, og adm. direktør Hans Erik Christensen peger foruden de tre førnævnte faktorer på en temmelig opsigtsvækkende prognose, Goldman Sachs frigav mandag.

Investeringsbanken, der er en af de toneangivende analytikere af råvaren, opererede indtil for nylig med en negativ prognose, der ligefrem ventede, at prisen for en tønde Crude-olie kunne nå så lavt som 20 dollars. Nu er forventningen fra Goldman Sachs, at prisen vil stabilisere sig omkring 50 dollars i løbet af 2016.

»Goldman Sachs har vendt skuden totalt og siger nu, at bunden er sat, og at man ved slutningen af 2016 forventer, at prisen har ligget over 50 dollars gennemsnitligt i årets sidste kvartal. Om man kan lide det eller ej, har det været med til at presse prisen op på på markedet,« siger Hans Erik Christensen.

»Jeg tror, at vi kommer til at se en pris over 50 dollars inden længe, men man skal huske på, at olieprisen er en af de mest volatile råvarer, hvor prisen kan svinge utrolig meget i løbet af kort tid,« fastslår han.

Pristigningen på olien vil konkret udmærke sig i højere benzinpriser på den danske tankstationer. Det kan umiddelbart betyde et foreløbigt ophold i den fest, danske og restens af verdens bilister har haft med rekordlave priser for en liter benzin til tanken. De sparede penge har resulteret i et højere privatforbrug på andre områder, men hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen ikke for alvor bekymret for, at danskere vil holde igen med at købe ind på andre områder.

»Det er klart, at det har den omvendte virkning. Da prisen faldt, skulle man bruge færre penge på at tanke bilen op, og det har vi kunnet se på privatforbruget, der er blevet stimuleret af den lave pris. Men jeg tror ikke, at det her vil betyde, at privatforbruget vil falde med de nuværende stigninger,« siger Las Olsen og peger på, at prisen skal nå et niveau, hvor den æder lønstigningerne, før der er grund til bekymring.

Situationen i Nigeria, Canada og Venezuela er selvsagt vanskelig at spå om, men de fleste analytikere hæfter sig ved, at det er midlertidige forstyrrelser, der forventeligt vil falde til ro på et tidspunkt, og de færreste tror på hverken markant højere stigninger eller fald resten af året.

Til gengæld kommer danske billister ikke uden om at sluge en stigning på benzinregningen i første omgang. Hos OK kostede en liter blyfri 95 10,12 kroner, da den var på sit laveste i midten af februar. I dag står samme vare i 11,12 danske kroner.