DI: Ledigheden vil stige til 150.000 i 2010

Ledigheden steg i november 2008 for tredje måned i træk efter at have været kraftigt faldende siden slutningen af 2003.

Læs mere
Fold sammen
Finanskrisen og den økonomiske afmatning er dermed ved at sætte sit præg på arbejdsmarkedet. I 2010 ventes ledigheden at nå op over de strukturelæle niveau, skriver Danske Industri i sin økonomiske prognose.

Den seneste stigning i ledigheden kombineret med vigende økonomisk vækst markerer, at vi står over for en kraftig vending på arbejdsmarkedet. Dette understøttes af flere indikatorer for udviklingen på arbejdsmarkedet.

- Således har antallet af nyopslåede jobannoncer på internettet været kraftigt faldende gennem de seneste måneder, og der er færre ubesatte stillinger end tidligere. Samtidig er virksomhedernes beskæftigelsesforventninger og produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft aftaget kraftigt, skriver DI.

Den seneste stigning i ledigheden ventes at blive fulgt op af yderligere stigninger i ledigheden frem mod 2010.

- Ledigheden ventes således at stige fra det nuværende niveau på 52.000 personer - det laveste niveau i over 30 år - til omkring 120.000 personer ved udgangen af 2009, svarende til 90.000 personer i gennemsnit i 2009 og knap 150.000 i 2010, vurderer DI.

DI henleder dog opmærksomehden på, at ledigheden "kun" ventes at blive lidt over 20.000 personer højere end det laveste ledighedsniveau under forrige højkonjunktur, der målt på beskæftigelsen sluttede i 2001.

Der er dog trods lavkonjunkturen behov for arbedjsmarekdsreformer.

- At ledigheden stiger fra et historisk lavt niveau betyder ikke, at reformerne på arbejdsmarkedet bør stoppe. I de kommende år vil mange seniorer forlade arbejdsmarkedet, mens markant færre unge vil træde ind. Derfor er der fortsat et stort behov for reformer, der på sigt øger det danske arbejdsudbud. Det kan, sammen med lavere marginalskat på arbejde, sikre, at virksomhederne har adgang til den kvalificerede arbejdskraft, de får brug for, når den økonomiske udvikling vender igen. Ellers er der risiko for, at den økonomiske lavvækst bider sig fast, advarerer DI.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )