DI frygter for fremtidig hjælp

Hvis Bagmandspolitiet får held til at konfiskere 100 millioner kroner fra danske virksomheder, kan det betyde, at erhvervslivet ikke tør deltage i fremtidige genopbygningsprojekter, mener Dansk Industri.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiets beslutning om at ville konfiskere op mod 100 millioner kroner fra danske virksomheder, som menes at have indgået ulovlige kontrakter med Saddam Husseins styre i Irak, kan give frygt for, at erhvervslivet fremover ikke har lyst til at deltage i genopbygningsprojekter.

Det mener Dansk Industri, der kalder hele sagen om olie-for-mad-skandalen for »bizar«.

»De virksomheder, som jeg har talt med, har virkelig handlet i god tro. Deres kontrakter blev sendt til Udenrigsministeriet, som via Erhvervs- og Byggestyrelsen sendte dem til FN, som godkendte dem. Når man får en kontrakt tilbage godkendt af FN, tror man selvfølgelig, at den er i orden. Efter 2003-rapporten blev stort set alle over 2.000 virksomheder bizart nok beskyldt for at anvende korruption, men man skal huske, at hjælpeprogrammet faktisk sikrede, at civilbefolkningen fik fødevarer og medicin, selv om alt var et totalt Klondyke, hvor intet – heller ikke bankerne – fungerede,« siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri, til Business.dk.

Han er spændt på at se, om de 13 virksomheder vælger at indgå forlig, eller om de vil gå i retten.

»Det er en trist sag, som i virkeligheden handler om ret beskedne beløb. Og man kan på længere sigt frygte, om virksomheder en anden gang vil spille konstruktivt med,« siger han.